Organizația Mondială a Sănătății (OMS) anunță că persoanele cele mai vulnerabile, cum ar fi persoanele în vârstă, vor trebui să facă un rapel anual pentru a fi protejați împotriva noilor variante ale coronavirusului, arată un document intern văzut de Reuters.

Estimarea este inclusă într-un raport, care urmează să fie discutat joi la o ședință a consiliului de administrație al Gavi, o alianță  care co-conduce programul de vaccinare COVAX. Prognoza poate fi modificată și este asociată și cu alte două scenarii mai puțin probabile.

Producătorii de vaccinuri Moderna și Pfizer au spus că lumea va avea în curând nevoie de un rapel anual pentru a menține un nivel ridicat de imunitate, dar dovezile pentru acest lucru sunt încă neclare.

Documentul arată că OMS consideră rapelurile anuale pentru indivizii cu risc ridicat ca fiind scenariul de bază. Nu se precizează cum s-a ajuns la aceste concluzii, dar arată că, în scenariul de bază, vor continua să apară noi variante și vaccinurile vor fi actualizate în mod regulat pentru a face față acestor amenințări.

ONU a refuzat să comenteze conținutul documentului

Un purtător de cuvânt al Gavi a declarat că COVAX intenționează să ia în considerare o gamă largă de scenarii. Documentul, care este datat pe 8 iunie și este încă o „lucrare în desfășurare”, prezice, de asemenea, că 12 miliarde de doze de vaccin COVID-19 vor fi produse la nivel global anul viitor.

Nu se precizează ce tehnologii ar putea fi eliminate treptat, dar Uniunea Europeană, care a rezervat cel mai mare volum din lume de vaccinuri COVID-19, a pariat puternic pe tehnologia ARN messenger și a renunțat la unele achiziții de vaccinuri vectoriale virale de la AstraZeneca Plc și Johnson & Johnson.

Cel mai sumbru scenariu al OMS

Scenariile vor fi utilizate pentru a defini strategia globală de vaccinare a OMS și previziunile se pot schimba pe măsură ce apar noi date despre rolul stimulatorilor și durata protecției vaccinului, spune Gavi într-un alt document, văzut de Reuters.

Până în prezent, aproximativ 2,5 miliarde de doze au fost administrate în întreaga lume, mai ales în țările bogate, unde peste jumătate din populație a primit cel puțin o doză, în timp ce în multe țări mai sărace, mai puțin de 1% din populație  a fost vaccinată, potrivit estimărilor Gavi.

Acest decalaj s-ar putea lărgi anul viitor, conform previziunilor cele mai pesimiste ale OMS, întrucât nevoia de rapeluri anuale ar putea împinge din nou națiunile mai sărace în spatele cozii.

Acest lucru ar putea fi agravat de nevoia de boostere anuale pentru întreaga lume, și nu doar pentru cele mai vulnerabile țări, pentru a combate variantele și durata limitată de protecție.

În situația mai optimistă, toate vaccinurile ar fi autorizate, iar capacitatea de producție ar crește până la aproximativ 16 miliarde de doze pentru a satisface cererea. Vaccinurile ar fi, de asemenea, distribuite în mod echitabil în întreaga lume.

Totodată, într-un scenariu optimist, nu ar fi nevoie de rapel, deoarece vaccinurile ar prezenta o eficacitate puternică împotriva variantelor noi.

Sursa foto: Dreamstime