România va distruge 35.000 de doze de vaccin. Dacă la începutul campaniei de vaccinare doritorii trebuiau să aștepte săptămâni întregi pentru a primi o doză, după ce în prealabil se programau pentru asta, autoritățile din țara noastră au ajuns în situația de a nu mai ști ce să facă cu vaccinurile.

Factorii de decizie se feresc să vorbească despre un prost management al campaniei de vaccinare, dar recunosc că se confruntă cu problema că trebuie să distrugă zeci de mii de doze.

România va distruge 35.000 de doze de vaccin. Interesul pentru imunizare este în scădere

”Nu avem probleme cu depozitarea dozelor de vaccin. Totuși, avem circa 35.000 de doze distribuite în centrele regionale de depozitare și în centrele de vaccinare care expiră la 30 iunie”, a dezvăluit joi Valeriu Gheorghiță, șeful CNCAV.

”Puțin probabil să le putem folosi până la finalul lunii, puțin probabil să le putem dona. Probabil va fi folosit un mecanism de distrugere, sunt multe țări care au această problemă”, a adăugat Gheorghiță.

Deoarece interesul pentru imunizare este în scădere, România a renunțat la o parte din cantitatea de vaccinuri pe care urma să o primească de la producători în această vară.

România avea în stocuri, la sfârșitul săptămânii trecute, circa 6 milioane de doze din toate cele patru tipuri de vaccin folosite în țara noastră, iar dintre acestea, în jur de 35.000 de doze de vaccin de la compania AstraZeneca au termen de expirare la 30 iunie, a precizat recent Valeriu Gheorghiță.

”Noi încercăm să distribuim – ele sunt de fapt doze care se regăsesc la nivelul direcțiilor de sănătate publică, în centrele regionale de depozitare și în centrele de vaccinare.

”Doze care au fost distribuite cu mult timp în urmă”

Sunt doze care au fost distribuite cu mult timp în urmă, însă ca urmare a scăderii importante a numărului de persoane care se vaccinează cu acest vaccin, evident că aceste doze au un risc de a ieși din termenul de valabilitate în perioada următoare.

Tocmai de aceea, pentru noi este important la acest moment să creștem capacitatea de stocare, dar, pe de altă parte, să evităm să iasă din valabilitate aceste doze”, a arătat șeful CNCAV.

El a explicat că aceste doze trebuie să fie redistribuite fie la nivel european, fie să intre în mecanismul de revânzare sau de donație.

”Este etic și este firesc să beneficieze de vaccinuri cei care își doresc să se vaccineze, care au nevoie de ele și sunt țări terțe care nu au avut un acces atât de bun, atât de facil la vaccinuri cum a avut România, ca și celelalte țări europene, și tocmai de aceea este important să susținem și celelalte țări, pentru a egaliza accesul la vaccin”, a punctat Valeriu Gheorghiță.

Sursa foto: Capital.