Ar fi de „neconceput” ca Raiffeisen International, al doilea mare creditor din statele europene cu economii emergente, să se retragă din ţările afectate de criză ca România sau Ucraina, a declarat, azi, directorul general al Raiffeisen Zentralbank, Walter Rothensteiner.

„Binenţeles că această criză poate dura mult. Dar să renunţăm la o singură piesă din reţeaua noastră ar fi de neconceput”, a spus Rothensteiner, care deţine şi funcţia de preşedinte fără atribuţii executive la Raiffeisen International.

Grupul RZB dispune de suficiente rezerve de capital pentru a finanţa nevoile de capital ale subsidiarelor sale din cele 17 state foste comuniste în care este prezent, a precizat oficialul într-un interviu.

Portofoliul de credite al Raiffeisen a crescut cu 40% în 2007 şi 20% în 2008, însă avansul împrumuturilor neperformante şi majorarea provizioanelor de risc vor afecta profitul băncii anul acesta.

Eventuale probleme

„Trebuie să discuţi cu clienţii şi să spui «Ce vom face în continuare?». Apoi, poţi extinde perioadele de rambursare, iar aceştia, probabil, nu vor restitui suma integrală. Acestă situaţie se va reflecta în provizioanele de risc”, a adăugat Rothensteiner.

Rothensteiner a criticat şi avertismentele alarmiste privind o prăbuşire financiară a statelor europene cu economii emergente, care au condus la declinul monedelor lor naţionale, obligaţiunilor şi acţiunilor din regiune la începutul anului.

Chiar dacă regiunea este în criză, riscul poate fi încă ţinut sub control, iar sumele necesare sunt neglijabile comparativ cu cele injectate în băncile occidentale.

„Cu 10-20 miliarde de euro de la Fondul Monetar Internaţional poţi susţine bugetul şi deficitul de cont curent al unei întregi ţări”, a spus el. În comparaţie, salvarea băncii Hypo Real Estate în Germania a costat statul 102 miliarde de euro.

Coordonate generale

Creanţele Raiffeisen în România au crescut cu 10,8% în primele 3 luni, la 8,26 miliarde euro, de la 7,45 miliarde euro la finele anului trecut, potrivit raportului trimestrial al grupului RZB, prezentat azi.

Ponderea pieţei româneşti în volumul total de creanţe ale RZB a crescut cu 0,5 puncte procentuale, de la 4% la 4,5%.