Regretatul gastronom Radu Anton Roman, a dezvăluit în volumul său „Bucate, Vinuri și Obiceiuri Românești”, secretele celor mai delicioase murături. Această rețetă și sfaturi simple îți vor oferi murături savuroase de care te poți bucura la iarnă.

Rețeta de murături a lui Radu Anton Roman

Pentru a avea cele mai delicioase murături, Radu Anton Roman recomandă folosirea următoarelor ingrediente de bază:

  • o țelină mijlocie
  • 5 căpățâni de usturoi
  • 5 morcovi potriviți
  • arpagic
  • 3 mere tari de toamnă

Rețeta de murături a lui Radu Anton Roman. În plus, adaugă la această listă și următoarele ingrediente:

  • Tulpini de mărar uscat (1 – 2 legături la un borcan de 10 – 15 l)
  • Cimbru uscat (3 – 4 legături la borcan)
  • Rădăcini de hrean (3 – 5 rădăcini la borcan)
  • Crenguțe de vișin verde (3 – 4 la borcan)

Ingrediente pentru zeama folosită la un borcan de 10 l

  • 3 l apă
  • 1,5 l de oțet de 9 grade
  • 450 g zahăr
  • 300 g miere
  • 30 de boabe de piper
  • 6 foi de dafin
  • 30 g boabe de muștar
  • 3 ramuri de cimbru uscat
  • 3 linguri de sare

Pentru ca produsul să fie completă și gustos, trebuie incluse toate aceste ingrediente în prepararea murăturilor.

Cum se pregătesc murăturile?

Pentru a pregăti delicioasele murături, Radu Anton Roman de îndrumă să urmăm mai mulți pași. Pentru a te bucura de murături, urmează cu atenție sfaturile și asigură-te că ingredientele și zeama sunt pregătite cu grijă.

Începem toată treaba prin curățarea și pregătirea legumelor. Curățăm ceapa și țelina, tăiem morcovii felii și curățăm usturoiul. Toate legumele trebuie să fie apoi bine spălate și pregătite pentru a fi puse la borcan.

În borcan, așază un strat de castraveciori sau gogoșari, iar la fiecare strat de legume adaugă o felie de țelină, 2 – 3 rondele de morcov, 5 – 6 căței de usturoi și cepe roșii mici.

Când borcanul este umplut, adaugă trei mere feliate, ramuri de vișin verzi, crenguțe de mărar și cimbru uscat.

Într-un vas separat, prepară zeama folosind ingredientele menționate pentru borcanul de 10 l. Zeama trebuie să fie fierbinte atunci când o vei adăuga în borcan. Umple borcanul cu zeama fierbinte, lăsând câțiva centimetri liberi de la gură. Apoi, acoperă borcanul cu o farfurie, înfășoară-l în cârpe și lasă-l așa peste noapte.

A doua zi, completează cu zeama rămasă, leagă borcanul bine și asigură-te că este etanș. Poți folosi celofan înmuiat în apă fierbinte pentru sigilare.

Murăturile vor fi gata și pot fi consumate după 3 – 4 săptămâni.