În plus, reactivarea restricţiilor asupra lucrătorilor români din Spania nu reprezintă ‘sub nicio formă’ un tratament discriminatoriu la adresa muncitorilor români, dat fiind că aceasta a fost impusă din cauza “intensei situaţii de criză” prin care trece Spania, a subliniat ministrul spaniol al muncii şi imigraţiei, Valeriano Gómez, după discuţiile cu omologul său român Sebastian Lăzăroiu pe tema reintroducerii restricţiilor pe piaţa muncii pentru muncitorii români.

Ministrul spaniol a argumentat că evoluţia economiei spaniole şi creşterea puternică a comunităţii române din Spania – care, în numai cinci ani, a ajuns de la 200.000 de persoane la 860.000 – a determinat guvernul de la Madrid să încerce să reglementeze “volumul şi intensitatea” sosirii cetăţenilor români în această ţară. Potrivit lui Gómez, 30 la sută dintre muncitorii români din Spania sunt şomeri, iar sosirea altor români în căutare de muncă ‘doar ar înrăutăţi lucrurile’.

La Vanguardia menţionează că atât Gómez, cât şi Lăzăroiu au subliniat de mai multe ori faptul că românii care beneficiază în prezent de ajutor de şomaj în Spania au cotizat ani la rând la sistemul de asigurări sociale. Chiar şi în aceste momente de criză, există ‘aproape 300.000 de români care cotizează lună de lună, zi de zi, şi le mulţumim şi le recunoaştem acest lucru’, a spus oficialul spaniol, care a adăugat că românii reprezintă comunitatea străină care contribuie cel mai mult la plata asigurărilor sociale.

Ministrul Sebastian Lăzăroiu a apreciat că decizia Spaniei ‘nu a provocat nicio bucurie’ în România şi că guvernul român se preocupă ca punerea în aplicare a deciziei să fie făcută în mod controlat şi ‘să nu lase loc niciunui abuz’.

Cotidianul spaniol mai scrie că Lăzăroiu a evidenţiat interesul cu care guvernul român aşteaptă analiza Comisiei Europene cu privire la decizia Spaniei, dat fiind că executivul european poate ‘respinge, nuanţa sau accepta măsurile spaniole’.

În schimb, Gómez a subliniat că executivul european nu poate ‘în niciun caz’ să interzică Spaniei reactivarea unui moratoriu inclus în tratatul de aderare al României la Uniunea Europeană şi pe care Spania a decis de bună voie să-l ridice, înainte de expirarea acestuia, prevăzută pentru anul 2014.

Sursa: Agerpres