”Turcia este un actor important nu numai în cadrul NATO, ci şi în spaţiul euroatlantic în întregime”, a declarat Rogozin. ”Ţinând seama de legăturile noastre istorice seculare, Rusia speră că aibă cu Turcia un dialog franc şi global privind orice problemă care suscită preocuparea noastră”.

Rogozin a sosit joi în capitala turcă pentru a discuta despre problematica scutului european antirachetă. În cursul vizitei sale la Ankara, diplomatul rus va avea convorbiri cu preşedintele turc Abdullah Gul, precum şi cu reprezentanţii Ministerului de Externe şi ai Ministerului Apărării.

Rogozin a reamintit că Turcia urmează să găzduiască pe teritoriul său un radar integrat sistemului american de apărare antirachetă.

”Printre altele, Turcia va fi obligată să se decidă în legătură cu desfăşurarea de nave americane cu sisteme antirachetă la bordul lor în Marea Neagră şi în Marea Mediterană”, a explicat Rogozin.

”Marea Neagră a fost întotdeauna o mare a prieteniei şi a cooperării, şi aşa trebuie să rămână. Suntem împotriva scutului antirachetă în bazinul acesteia”, a mai spus Rogozin.
SURSA: Agerpres