Potrivit unui grup de lobby al exportatorilor de cereale, Autoritatea Sanitar-Veterinară din Rusia a început să refuze să elibereze certificatele de inspecţie sanitară cerute de traderii de cereale şi, de asemenea, permite numai exporturile de cereale spre Egipt, Turcia, India şi Armenia. În aceste condiţii, Uniunea Europeană, care urmează să înregistreze un nou record în ceea ce priveşte exporturile de grâu, pentru al doilea sezon la rând, ar trebui să preia multe dintre pieţele tradiţionale de export ale Rusiei.

'La preţurile actuale este clar că grâul european va avea de câştigat', a declarat Andree Defois, analist şef la firma franceză de consultanţă Strategie Grains. Defois estimează că Europa ar putea să acopere două dintre cele trei-patru milioane de tone de cereale ruseşti care ar putea fi afectate de restricţiile impuse de Moscova. Anterior, Strategie Grains estima că exporturile de grâu ale UE în sezonul 2014/15 se vor ridica la 27 milioane de tone.

'Pentru grâul din Polonia, Ungaria şi Germania şi chiar şi pentru grâul din România şi Bulgaria, dacă va mai rămâne ceva, aceasta este o veste bună', a declarat James Dunsterville, analist la firma elveţiană AgFlow.

În schimb, la preţurile actuale, grâul american nu poate să intre pe pieţele tradiţionale de export ale Rusiei. La ultima licitaţie organizată în Egipt, cel mai mare importator mondial de grâul şi al doilea mare client pentru grâul rusesc, grâul din Franţa a fost oferit la un preţ mai mic cu 23 de dolari decât echivalentul american. Autorităţile egiptene au anunţat că au încredere că Rusia îşi va onora toate contractele şi de acea vor continua să includă grâul rusesc în licitaţiile lor.

'Următoarea licitaţie ne va arăta dacă Egiptul are încredere în Rusia sau dacă intenţionează să-şi diversifice sursele de aprovizionare', a declarat un trader german.

Egiptul cumpără în mod frecvent grâu din România. Ultima achiziţie de acest fel a fost făcută în data de 3 decembrie, când Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt a anunţat că a cumpărat 120.000 de tone de grâu din România cu livrare în perioada 1-10 ianuarie.

AGERPRES