Declaraţiile sale vin la o zi după ce Nissan Motor a anunţat că va prelua, printr-o majorare de capital, 34% din acţiunile Mitsubishi. Tranzacţia, evaluată la 2,2 miliarde de dolari, va permite Nissan să nominalizeze o treime din boardul Mitsubishi şi directorul general, ceea ce a sporit speculaţiile privind schimbarea conducerii.

Vineri, Carlos Ghosn a încercat să minimalizeze amploarea schimbărilor de la Mitsubishi, dând asigurări că Nissan va propune membrii boardului, dar nu va impune pe nimeni la conducerea Mitsubishi.

De asemenea, şeful Nissan a anunţat că directorul general al Mitsubishi Motors, Osamu Masuko, va rămâne în funcţie după finalizarea tranzacţiei.

'Cea mai mare provocare va fi să sprijinim schimbarea companiei Mitsubishi, pentru a redeveni profitabilă şi a recâştiga încrederea clienţilor săi', a declarat Carlos Ghosn.

Vineri, la Bursa din Tokyo, acţiunile Nissan şi Mitsubishi au urcat cu 4,1% şi, respectiv, 1,7%, după ce, joi, titlurile Mitsubishi au înregistrat un avans de 16%.

Cele două companii sunt deja partenere: Nissan produce berline pentru Mitsubishi Motors, care, la rândul său, produce mini-vehicule pentru Nissan. În topul celor mai mare constructori auto niponi, Nissan ocupă locul patru, iar Mitsubishi Motors locul şase.

Valoarea de piaţă a Mitsubishi Motors, al şaselea mare producător auto nipon, s-a redus la jumătate, până la aproximativ trei miliarde de dolari, după ce luna trecută trecută compania a admis că a exagerat economiile de combustibil pentru patru modele de automobile vândute pe piaţa japoneză şi, de asemenea, că a utilizat metode de testare care nu respectă standardele japoneze începând din anul 1991.

Grupul auto francez Renault, proprietarul Dacia, deţine o participaţie de 43,4% din acţiunile Nissan, care, la rândul său, deţine 15% din Renault, iar cele două companii au acelaşi director general, Carlos Ghosn. AGERPRES