Acest reprezentant a fost audiat de o comisie parlamentară, alături de reprezentanţi ai reţelelor Facebook şi Twitter, în legătură cu responsabilitatea reţelelor de socializare în propagarea tulburărilor care au avut loc la Londra şi în alte oraşe britanice în luna august.

Instigatorii la violenţe şi jefuitorii s-au organizat rapid cu ajutorul mesageriei aproape instantanee şi gratuite furnizată de BlackBerry, care avea pentru ei şi avantajul de a fi criptată, ceea ce o făcea inaccesibilă forţelor de ordine.

"Însă marea majoritate a utilizatorilor respectă legea şi folosesc reţelele de socializare în scopuri paşnice", a afirmat Stephen Bates, precizând că telefoanele BlackBerry sunt folosite în Marea Britanie de 7 milioane de persoane, printre care şi poliţişti.

Directorul pentru Europa al Facebook, Richard Allan a afirmat la rândul său că au fost foarte puţine persoane care au utilizat în mod fraudulos această reţea. Reprezentantul Twitter, juristul Alexander Macgillivray, a precizat că reţeaua este "prea publică" pentru a permite desfăşurarea de activităţi ilegale.

Responsabilii BlackBerry şi Facebook au recunoscut că au fost solicitaţi de poliţie pentru a obţine informaţii despre incidente, dar au refuzat să ofere detalii, precizând că şi-au îndeplinit obligaţiile.

În luna august, organizaţia Reporteri fără Frontiere (RSF) şi-a manifestat îngrijorarea în legătură cu colaborarea dintre BlackBerry şi poliţie pentru identificarea instigatorilor la violenţe şi a ‘pus în gardă’ autorităţile britanice cu privire la orice măsură ce ar putea restrânge utilizarea reţelelor de socializare.

Cei trei reprezentanţi s-au opus ideii de a suspenda funcţionarea acestor reţele în timpul unor tulburări, aducând în atenţie faptul că mulţi oameni le-au folosit pentru a se asigura că apropiaţii lor erau bine sau pentru a organiza debarasarea şi curăţarea străzilor.
SURSA: Agerpres