Miliardarul austriac Rene Benko și-a pierdut întreaga avere

Rene Benko, unul dintre cei mai înstăriți investitori din Austria, a solicitat oficial insolvența personală, conform unei declarații făcute de un reprezentant al tribunalului regional din Innsbruck. Acest eveniment a stârnit interesul publicului și a generat numeroase speculații în mediul financiar.

Decizia de a cere insolvența vine în urma acțiunii procurorului general austriac. Acesta a depus o cerere la sfârșitul lunii ianuarie împotriva mogulului în vârstă de 46 de ani. Procurorul l-a acuzat pe Benko, fondatorul grupului imobiliar și de retail Signa, de nerespectarea angajamentelor de plată a taxelor legate de insolvența holdingului Signa Group.

Această mișcare legală a adus o nouă turnură în povestea financiară a lui Benko și a grupului său de companii.

Un reprezentant al instanței a subliniat că nu este vorba despre o cerere de insolvență personală. Se pare că ar fi vorba de o cerere de insolvență în calitate de proprietar de afaceri. Această distincție este importantă în ceea ce privește procedurile legale și implicațiile financiare pentru afacerea respectivă, informează DW

Totuși, conform ziarului austriac Der Standard, Benko este personal responsabil cu averea sa privată. Aceasta a fost valuată în 2023 la aproximativ 5,5 miliarde de euro (aproximativ 6 miliarde de dolari).

În noiembrie 2013, Signa Holding a lui Benko a intrat în faliment. S-a întâmplat pe fondul creșterii costurilor de construcție. Alte cauze au fost majorarea ratelor dobânzilor și diverse probleme generate intern.

În luna decembrie, publicația Forbes l-a eliminat pe Rene Benko din lista miliardarilor internaționali.

Rene Benko, Signa Group
Rene Benko / SURSA Foto: Facebook

Grupul Signa a intrat în insolvență din 2023

Instituțiile financiare, companiile de asigurări, fondurile de pensii și alți investitori se confruntă cu consecințele după ce grupul austriac Signa, format din aproximativ 1.000 de companii și condus de Rene Benko, a intrat în insolvență la finalul anului precedent, cu datorii estimate la aproximativ 5 miliarde de euro.

În timp ce Signa a căzut, alte subdiviziuni au urmat calea sa, iar conducerea se află în mijlocul unor eforturi intense pentru a vinde active și a obține fonduri în urma prăbușirii, acesta fiind cel mai grav impact al crizei imobiliare din Europa până în prezent.

În ianuarie 2024, Grupul și-a vândut la licitație toate bunurile.

„Mai mult de 460 de obiecte vor intra sub ciocan în primele trei licitații, oferind o perspectivă asupra centrului de putere al lui Rene Benko”, au precizat reprezentanții casei de licitații Aurena, potrivit Reuters.

În cadrul vânzării sunt incluse scaune de birou, lămpi, umerașe și covorașe de ușă, toate marcate cu emblema Signa. De asemenea, se găsește și un set de toaletă format din patru piese bronz, care include două suporturi pentru hârtie igienică, o perie de toaletă și un coș de gunoi.

De remarcat sunt și obiectele mai valoroase, precum „masa prezidențială”. Aceasta are un diametru de 8 metri, având loc pentru aproximativ 20 de persoane, pentru care există o ofertă actuală de 3.400 de euro.