Ce obiecte sunt la mare căutare la licitația Signa?

Obiecte, de la masa de consiliu de administrație din Signa, acoperită cu piele, până la perii de toaletă din birourile din Viena ale companiei imobiliare europene, vor fi scoase la licitație în această lună. Vânzarea face parte dintr-un efort de a ajuta creditorii să își recupereze creanțele restante de când Signa Holding și-a declarat insolvența în noiembrie.

Ofertele online sunt acceptate până la 19 ianuarie, iar câștigătorii se pot aștepta să primească suvenirurile de la fostul sediu al Signa, Palais Harrach din Viena, până în luna martie.

Vânzarea, care a fost lansată online vineri și este supravegheată de un oficial desemnat de tribunal pentru insolvența Signa. Aceasta subliniază căderea dramatică a companiei, al cărei portofoliu includea și clădirea Chrysler din New York.

De altfel, vineri a izbucnit un război al ofertelor între investitorii care doreau să ia o parte din imperiul imobiliar de lux al lui Rene Benko. Cele mai căutate obiecte sunt preșurile folosite, inscripționate cu logo-ul companiei. Șaptezeci și nouă de ofertanți au mărit de peste 180 de ori oferta inițială, ajungând la 550 de euro în câteva ore de la lansarea vânzării, potrivit Bloomberg.

Însă valoarea bunurilor scoase la vânzare, care include și o machetă a zgârie-norilor din Hamburg pe care Signa îi construia, dar care a fost oprită atunci când nu a mai plătit un antreprenor, reprezintă o fracțiune infimă din miliardele de euro pe care le datorează creditorii.

Grupul are o datorie de aproape 5 miliarde de euro

Băncile, asigurătorii, fondurile de pensii și alți investitori își ling rănile după ce Signa, un grup din Austria de aproximativ 1.000 de companii fondat de Rene Benko, și-a cerut insolvența la sfârșitul anului trecut, cu datorii de aproximativ 5 miliarde de euro.

Alte divizii i-au urmat exemplul, în timp ce directorii se străduiesc să vândă participații și să strângă bani după prăbușirea Signa, cea mai mare victimă de până acum a crizei imobiliare din Europa.

„Mai mult de 460 de obiecte vor intra sub ciocan în primele trei licitații, oferind o perspectivă asupra centrului de putere al lui Rene Benko”, a declarat casa de licitații Aurena, potrivit Reuters.

Vânzarea include scaune de birou, lămpi, umerașe și covorașe de ușă inscripționate cu emblema Signa. Există chiar și un set de toaletă din patru piese de culoare bronz, cu două suporturi pentru hârtie igienică, o perie de toaletă și un coș de gunoi.

Printre obiectele mai scumpe se numără o „masă prezidențială” cu un diametru de 8 metri și spațiu pentru aproximativ 20 de persoane, care afișează o ofertă actuală de 3.400 de euro.

Un purtător de cuvânt al Aurena a declarat că interesul a fost puternic, în timp ce Signa nu a răspuns la o solicitare de comentarii.