Este vorba despre Signa, imperiul imobiliar şi de retail în valoare de 27 miliarde de euro al lui Rene Benko, un renumit investitor din Austria. Compania, care are numeroase subsidiare în diverse ţări, a solicitat intrarea în insolvenţă miercuri, 29 noiembrie.

Anunțul a venit după ce încercările de ultim moment de a obţine finanţare de urgenţă au eşuat. Astfel, a devenit unul dintre cele mai mari dezastre imobiliare de la criza financiară globală, conform Reuters.

Imperiul investitorului din Austria a solicitat intrarea în insolvenţă

Grupul Signa avea nevoie de 600 milioane de euro pentru rezolvarea necesarului de lichidităţi pe termen scurt. Signa este proprietarul clădirii Chrysler din New York, al magazinului Selfridges din Marea Britanie, al unor centre comerciale de lux în Viena şi al celui mai mare lanţ de magazine din Germania.

Conducerea Signa Holding GmbH a solicitat intrarea în insolvenţă miercuri la Viena. Obiectivul era de a gestiona restructurarea în calitate de debitor în posesie.

„În pofida eforturilor considerabile din ultimele săptămâni, lichiditatea necesară pentru o restructurare extrajudiciară nu a putut fi asigurată. Obiectivul este de a continua operaţiunile de afaceri în cadrul unei administrări autonome şi de a restructura în mod sustenabil firma”, a transmis compania într-un comunicat, potrivit sursei menționate.

Efectele negative ale insolvenţei vor reprezenta o nouă lovitură pentru sectorul imobiliar

Efectele negative ale insolvenţei vor reprezenta o nouă lovitură pentru sectorul imobiliar comercial din Europa. Ar putea rezulta în vânzări forţate de active şi deprecierea valorii proprietăţilor.

Cea mai mare expunere a Signa este faţă de bănci. Acestea i-au acordat împrumuturi pentru a finanţa achiziţiile şi activitatea de construcţii la proiectele dezvoltate. Creditele sunt garantate. Astfel, băncile îşi pot recupera pierderile.

Situaţia lui Benko este diferită de cea a altor investitori în sectorul imobiliar. Acesta continuă să facă achiziţii semnificative chiar şi în ultimii ani. În condiţiile în care preţurile proprietăţilor comerciale sunt în scădere, sporeşte lipsa de încredere a investitorilor. Structura corporate obscură a Signa o face în mod deosebit vulnerabilă, notează sursa menționată.

Băncile au redus creditarea

Sursa menționată amintește că piaţa imobiliară din Europa a fost în creştere ani de zile. Aceasta a fost sprijinită de dobânzile ultra-scăzute. Totuși, majorarea semnificativă a costurilor construcţiilor şi a dobânzilor a dus la intrarea în insolvenţă a unor dezvoltatori, în condiţiile în care băncile au redus creditarea, tranzacţiile au îngheţat şi preţurile au scăzut.

Julius Baer Group Ltd, unul dintre cei mai mari creditori ai Signa, a anunţat luni că îşi revizuieşte afacerile privind acordarea creditelor către unii dintre cei mai bogaţi clienţi ai săi, după un împrumut de 687 milioane dolari acordat unui singur investitor.

Chiar dacă, banca nu a dat publicităţii numele clientului, publicația Bloomberg anunţase anterior că este vorba de Signa şi autorităţile elveţiene de reglementare monitorizează expunerea.

Agenţia de evaluare financiară Fitch a retrogradat o divizie a Signa la „junk”, adică nerecomandat pentru investiţii.