GSM Association a lansat programul Green Power for Mobile, in scopul de a ajuta industria de profil sa utilizeze numai energie electrica regenerabila. Programul vizeaza tarile in curs de dezvoltare, unde energia solara, eoliana si biocombustibilii inca nu au o pondere mare in randul surselor de energie. La un calcul al organizatiei, daca 118.000 de relee ar fi aprovizionate cu energie verde pana in 2012, s-ar economisi circa 2,5 miliarde de litri de motorina pe an, iar emisiile de dioxid de carbon s-ar reduce cu pana la 6,3 milioane tone.

Concret, GSM Association va ajuta operatorii care isi vor alimenta in aceasta forma releele furnizandu-le un ajutor sub forma de know-how. Economiile in bani vor veni ca urmare a utilizarii energiei regenerabile, deoarece generatoarele pe baza de motorina consuma mult si in plus au emisii de dioxid de carbon

Din analizele efectuate de GSM Association rezulta ca, in prezent, doar 1.500 de relee sunt alimentate cu energie regenerabila. De altfel, in conditiile pretului din ce in ce mai ridicat la motorina, investitia in noua sursa de electricitate a releului se poate amortiza in doi ani.