Reguli noi pentru reclame în Spania. „Obiectivul Guvernului este acela de a încuraja tranziţia industriei spre modele mai accesibile şi sustenabile, reducând astfel preţurile pentru consumatori şi făcând progrese decisive pentru protecţia mediului înconjurător”, a declarat ministrul pentru Drepturile Consumatorilor, Pablo Bustinduy, marți 2 iulie.

Astfel, publicitatea pentru majoritatea curselor aeriene pe rutele interne ar putea fi, de asemenea, interzisă în perioada următoare. Se va putea lua o astfel de decizie în condiţiile în care Guvernul de la Madrid doreşte acum să stimuleze utilizarea trenurilor electrice pentru călătoriile interne.

Reguli noi pentru reclame în Spania. Probleme la implementarea legilor

Pe mai departe, pentru a a căpăta statutul de lege, proiectul are nevoie de aprobarea legislativului. În Parlamentul spaniol, coaliţia guvernamentală condusă de premierul Pedro Sánchez nu mai deţine majoritatea încă de la finalul anului 2023.

Tot din această cauză, Guvernul de la Madrid s-a confruntat, de asemenea, cu dificultăţi în a aduna suficient sprijin în Parlament pentru adoptarea mai multor iniţiative legislative şi nu a reuşit încă să propună un buget pentru anul în curs şi pentru anul viitor.

Pablo Bustinduy, reprezentant al formaţiunii de stânga Sumar, a promovat, printre altele,  mai multe măsuri îndreptate de această dată împotriva unor activităţi comerciale precum liniile aeriene low-cost şi închirierea sezonieră a locuinţelor în scop turistic, cu rezultate variabile.

Cum vrea Spania să mai rezolve problemele cu banii

Săptămâna trecută, de exemplu, o instanţă din Spania a suspendat amenzile în valoare de 179 de milioane de euro aplicate de ministerul condus de Bustinduy companiilor aeriene low-cost pentru taxele suplimentare percepute pentru bagajele de mână.

În același timp, unele dintre apartamentele vizate de ordinul ministerial din luna mai a acestui an, care prevedea retragerea lor de pe platforme precum Airbnb, continuă să fie disponibile pentru închiriere.

Proiectul legislativ prevede, printre altele, şi interzicerea reclamelor care exploatează „teama” faţă de infracţiuni sau catastrofe naturale şi vizează împiedicarea firmelor să lanseze afirmaţii mincinoase sau înşelătoare privind implicarea lor în protecţia mediului – o strategie cunoscută sub denumirea de „greenwashing”, notează Reuters.

„Greenwashing” este o practică prin care companiile își promovează produsele sau serviciile ca sub titulatura de „ecologice” sau „sustenabile”. Se practică metoda aceasta chiar dacă produsele nu îndeplinesc criterii riguroase de protecție a mediului.

În UE, autoritățile de reglementare și organizațiile de protecție a consumatorilor au devenit tot mai vigilente față de astfel de strategii înșelătoare. De exemplu, Comisia Europeană a elaborat propuneri pentru a reglementa mai strict reclamele verzi și etichetările ecologice.