Vineri, 16 mai 2025, în Monitorul Oficial a fost publicată o decizie importantă a ÎCCJ care stabilește clar modul de calcul privind solda de funcție pentru personalul încadrat ca ofițer specialist în cadrul Secției Parchetelor Militare. Această hotărâre vine să clarifice un aspect controversat privind valoarea de referință aplicabilă pentru salarizare.

Ce a decis ÎCCJ privind solda de funcție în Parchetele Militare

Înalta Curte de Casație și Justiție a clarificat modul în care trebuie calculată solda de funcție pentru ofițerii specialiști din Secția Parchetelor Militare, respingând sesizarea formulată de Curtea de Apel București.

Decizia are caracter obligatoriu pentru toate instanțele și instituțiile implicate în salarizarea acestor categorii profesionale.

Sesizarea a fost inițiată de Curtea de Apel București – Secția a VII-a, în cadrul unui litigiu privind drepturile salariale ale unui angajat din această structură.

ÎCCJ a respins solicitarea formulată, considerând-o inadmisibilă. În acest context, instanța supremă nu a intrat pe fondul problemei legate de valoarea de referință utilizată la stabilirea soldei de funcție.

„Dacă solda de funcție cuvenită personalului încadrat în funcția de ofițer specialist în cadrul Secției Parchetelor Militare din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție se stabilește prin raportare la o valoare de referință sectorială de 484,18 lei specifică familiei ocupaționale de funcții bugetare Justiție sau potrivit prevederilor specifice familiei ocupaționale de funcții bugetare Apărare, ordine publică și securitate națională”, precizează ÎCCJ.

Controversa: Justiție sau Apărare? Care e familia bugetară relevantă

Litigiul privind solda de funcție, a vizat o problemă juridică specifică: dacă personalul militar încadrat ca ofițer specialist într-o unitate din cadrul Parchetului de pe lângă ÎCCJ trebuie salarizat conform grilei aplicabile sectorului „Justiție” sau celei din domeniul „Apărare, ordine publică și securitate națională”.

Mai exact, s-a cerut lămurirea aplicării valorii de referință sectoriale (VRS) de 484,18 lei, care este valabilă în sectorul „Justiție”.

Înalta Curte a respins sesizarea venită de la Curtea de Apel București, motivând inadmisibilitatea acesteia. Astfel, nu a mai fost analizată în detaliu chestiunea privind aplicabilitatea VRS-ului specific. Cu toate acestea, decizia publicată creează un precedent important pentru viitoare spețe de acest tip.

„(…)pe baza valorii de referință sectoriale în plată (VRS) de 484,18 lei, începând cu data de 1 martie 2017, în temeiul prevederilor anexei nr. V la Legea-cadru nr. 153/2017 – Familia ocupațională de funcții bugetare „Justiție“ și Curtea Constituțională și a prevederilor art. 1 din Ordinul nr. 3.206 din 29 noiembrie 2019, în perioada 1 decembrie 2016-31 decembrie 2017, prin care se dispune ca procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, parchetelor de pe lângă curțile de apel, parchetelor de pe lângă tribunale și parchetelor de pe lângă judecătorii, personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, specialiștii IT și specialiștii din cadrul Ministerului Public să fie salarizați având în vedere valoarea de referință sectorială de 484,18 lei”, a cerut reclamantul recalcularea.

Cum s-a ajuns la proces: cine sunt părțile implicate

Speța a avut ca obiect recalcularea drepturilor salariale. Reclamantul – o persoană fizică – a solicitat reîncadrarea și ajustarea soldei de funcție, conform valorii de referință de 484,18 lei.

Pârâții în dosar au fost Ministerul Apărării Naționale, Parchetul de pe lângă ÎCCJ și Secția Parchetelor Militare – Unitatea Militară 02520.

Acesta a invocat prevederile Legii-cadru nr. 153/2017 și Ordinul nr. 3.206/2019. A susținut că, prin natura activității desfășurate, se încadrează în familia ocupațională „Justiție” și că ar trebui salarizat similar procurorilor, specialiștilor IT și personalului asimilat din cadrul Ministerului Public. Reclamantul a indicat și perioada în care ar fi trebuit aplicată recalcularea: începând cu 1 martie 2017.

Instanța de fond: cerere respinsă ca prescrisă și neîntemeiată

Prima instanță a considerat că solicitarea privind perioada martie 2017 – iulie 2017 era prescrisă. În plus, restul cererii a fost respins ca fiind neîntemeiat.

Judecătorii au concluzionat că funcția ocupată de reclamant nu se încadrează în categoriile prevăzute de Anexa V a Legii 153/2017, care vizează în mod expres magistrații și alte categorii limitativ prevăzute.

Potrivit instanței, reclamantului i se aplică Anexa VI, dedicată funcțiilor din domeniul apărării și securității naționale. Prin urmare, nu poate beneficia de valoarea de 484,18 lei, rezervată exclusiv funcțiilor bugetare din sectorul „Justiție”.