Ionuț Mircea Costea, fost președinte al Eximbank și cumnatul lui Mircea Geoană, a fost condamnat definitiv pentru fapte de corupție într-un dosar legat de modernizarea infrastructurii feroviare.

După luni în care a fost dat în urmărire internațională, el a fost reținut în Turcia, unde a invocat probleme medicale pentru absența sa. Între timp, a încercat fără succes să anuleze condamnarea în instanțele din România.

Ionuț Costea, fostul șef Eximbank, vrea să revină în țară

Ionuț Costea, cumnatul fostului secretar general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a fost condamnat definitiv la șase ani de închisoare pentru complicitate la luare de mită. Decizia a venit în mai 2023, după ce instanța supremă a redus pedeapsa de la șapte ani, cât primise inițial.

În perioada 2005–2007, Costea ar fi încasat sume colosale, peste 3 milioane de lei și 2,3 milioane de euro, în schimbul unor favoruri ilegale. Pentru că nu s-a prezentat la autorități după sentință, a fost dat în urmărire internațională și inclus pe lista Poliției Române.

Costea a fost localizat abia în februarie 2025, în Turcia, unde a fost reținut de autoritățile locale. În fața judecătorilor turci, el a negat că ar fi fugit de justiție, invocând probleme grave de sănătate.

A declarat că a fost operat la plămâni într-un spital din Istanbul și a urmat un tratament medical de durată. Potrivit propriilor afirmații, după ce s-a simțit mai bine, a decis să se întoarcă în România pentru a-și ispăși pedeapsa.

costea ionut
SURSA FOTO: EVZ

Milioane de euro comision din contractele CFR, în centrul anchetei DNA

Dosarul „Mită pentru CFR“ în care Ionuț Costea a fost condamnat a fost unul dintre cele mai complexe instrumentate de DNA. Anchetatorii au stabilit că în 2005, în cadrul contractelor de modernizare a Magistralei 800, mai mulți oficiali au încasat mită de la compania austriacă Swietelsky.

Comisionul cerut era de 3,5% din banii plătiți de stat pentru lucrările feroviare. Printre cei implicați se numără și fostul ministru al finanțelor Sebastian Vlădescu, dar și Mihaela Mititelu, o apropiată a conducerii CNCFR.

În această rețea de corupție, Ionuț Costea a fost unul dintre beneficiarii direcți ai sumelor ilegale. Din funcția sa de președinte Eximbank, ar fi facilitat plăți și intervenții în favoarea firmei austriece. DNA a reușit să probeze circuitul banilor și implicarea fiecărui inculpat, trimițând dosarul în instanță după ani întregi de anchetă, scrie Justnews.

Ultima încercare de salvare, respinsă de judecători

Deși a fost capturat și s-a declarat pregătit să revină în țară, Costea a continuat să conteste sentința. Prin avocații săi, el a depus o contestație în anulare, invocând motive procedurale care, în opinia sa, ar fi dus la condamnarea incorectă.

Dosarul a fost analizat de un complet de cinci judecători ai Înaltei Curți de Casație și Justiție, însă decizia nu i-a fost favorabilă.

Pe 28 aprilie 2025, magistrații au respins contestația ca fiind inadmisibilă. Mai mult, l-au obligat pe Costea să achite 200 de lei drept cheltuieli judiciare.

„Minuta deciziei penale nr. 9 Respinge, ca inadmisibilă, contestaţia în anulare formulată de condamnatul Costea Mircea-Ionuţ împotriva deciziei nr. 48 din data de 26 mai 2023, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 Judecători, în dosarul nr. 860/1/2022. În baza art. 275 alin. (2) din Codul de procedură penală, obligă contestatorul condamnat la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 28 aprilie 2025”, se arată în hotărârea publicată pe site-ul ÎCCJ.

Costea susține că e nevinovat și cere extrădarea cât mai rapidă

După reținerea sa în Turcia, Costea a transmis un mesaj în care afirmă că nu s-a ascuns niciodată și că dorește să-și execute pedeapsa în România.

„Am respectat întotdeauna legea și nu m-am ascuns. Sunt un om onest, tată a doi copii, cu o carieră solidă în sistemul financiar-bancar românesc și internațional, confirmată de numeroși colegi și colaboratori.

Există proceduri judiciare în desfășurare care vizează nu doar extrădarea, ci și condamnarea mea, și am încredere că adevărul va ieși la lumină. Solicit autorităților să accelereze procedurile de extrădare”, a declarat el.