ALDE nu va vota moțiunea de cenzură, a declarat Călin Popescu-Tăriceanu, în timpul dezbaterilor din Paralament, din două motive.

Primul este că ALDE susține alegerea primarilor din două tururi. Al doilea este că ALDE ”nu dorește să cimenteze drumul către alegerile anticipate”.

”Schimbarea regilor, bucuria nebunilor”, a spus președintele ALDE, care a adăugat că alegerile anticipate vor declanșa un haos care nu va avantaja pe nimeni, având consecințe negative atât pentru societate, cât și pentru mediul economic.

Pe de altă parte, Tăriceanu a acuzat dur Guvernul pentru cele 25 de ordonanțe de urgență adoptate marți și a cerut celor doi președinți ai camerelor Parlamentului să sesizeze Curtea Constituțională pentru conflict între instituțiile statului.

Atac la valul de ordonanțe

Parlamentul este instituția supremă a democrației și trebuie respectat, a mai spus Tăriceanu.

”Valul de ordonanțe pe care Guvernul pare să le promoveze nu face decât să întărească percepția că guvernul pare să pice. De ce se dau 24 de ordonanțe pe zi?

Ordonanțele intră în vigoare imediat, dar ele pot fi atacate la Curtea Constituțională, dacă vrea Avocatul Poporului. Nu mă pronunț dacă va vrea sau nu va vrea.

Cred că fiecare ordonanță de urgență va trebui să facă obiectul unei analize la nivelul instituției Avocatului Poporului. Nu mi s-a părut că Renate Weber ar avea inhibiții.

Adică atunci când sunt e vorba de drepturi fundamentale, între care și cel legat de alegeri, pentru că alegerile reprezintă un drept fundamental democratic, când e vorba de păstrarea rolului instituțiilor democratice în stat, iar aici mă refer la necesitatea păstrării rolului Parlamentului. dacă scurtcircuităm Parlamentului, atunci nu mai putem vorbi decât despre o democrației de fațadă”, a declarat anterior Călin Popescu Tăriceanu, într-o intervenție televizată.