”Prima şedinţă a Biroului Permanent Reunit va avea loc mâine, la ora 12.00, iar propunerea noastră va fi miercuri, la ora 12.00, votul pe moţiune. Nu are rost să mai lungim”, a spus luni seară, la Antena 3, Marcel Ciolacu. El a precizat că există voturile necesare ca moţiunea să treacă.

”M-am sfătuit şi cu domnul Meleşcanu şi cu Kelemen Hunor, în momentul de faţă există voturile pentru ca această moţiune să treacă. Noi ne dorim să dăm Guvernul Orban jos şi cred că vom reuşi miercuri”, a mai spus Ciolacu, potrivit News.ro.

El a anunţat că, dacă moţiunea va fi votată, PSD va merge la Cotroceni cu o propunere de premier, ”un intelectual de stânga” care nu este membru de partid şi este recunoscut. ”Din punctul nostru de vedere, va fi greu de refuzat pentru preşedintele României”, a mai spus Marcel Ciolacu. Moţiunea de cenzură iniţiată de social-democraţi a fost prezentată, luni, în Parlament.

Ce scrie în moţiunea de cenzură iniţiată de PSD

PSD a depus moţiunea de cenzură intitulată „Guvernul Orban/PNL – privatizarea democraţiei româneşti”, după ce Executivul şi-a angajat răspunderea pe proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Moţiunea are 208 semnături ale PSD şi UDMR.

Guvernul Orban trebuie demis de urgenţă atât pentru că schimbarea sistemului electoral în prag de alegeri încalcă standardele europene, cât şi pentru că adoptarea acestor modificări s-a făcut în mod unilateral, fără consultare şi dezbatere, prin angajarea răspunderii de către partidul aflat la putere, se arată în textul moţiunii de cenzură.