Marta Fernandez Curras, secretar de stat pentru buget, a salutat reducerea deficitului celor 17 comunităţi autonome spaniole, apreciind că rezultatele sunt ‘într-adevăr satisfăcătoare’, chiar dacă executivul a fost forţat recent să majoreze ţinta de deficit regional pentru 2013 de la 0,7% la 1,2%.

Oficialul spaniol a scos în evidenţă eforturile regiunilor de reducere a costurilor, care ar putea determina UE să acorde Spaniei mai mult timp pentru reducerea deficitului public. UE ar putea permite Spaniei să-şi reducă deficitul la 6,3% din PIB până la sfârşitul lui 2013, după ce obiectivul de reducere a deficitului în 2012 nu a fost îndeplinit.

Bugetul asigurărilor sociale a înregistrat un excedent echivalent a 0,23% din PIB în perioada ianuarie-martie 2013, a anunţat Ministerul de Finanţe de la Madrid.

Economia Spaniei s-a contractat pentru al şaptelea trimestru consecutiv în perioada ianuarie-martie 2013, conform datelor publicate recent de Institutul Naţional de Statistică de la Madrid.

Produsul Intern Brut al Spaniei, a patra economie a zonei euro, s-a contractat cu 0,5% în primul trimestru din 2013, comparativ cu precedentele trei luni, din cauza declinului cererii pe plan intern.

Economia Spaniei s-a contractat cu 2% în primul trimestru din 2013, comparativ cu perioada similară din 2012, un declin mai pronunţat decât cel de 1,9% înregistrat în ultimele patru luni din 2012 şi cea mai mare scădere anuală de la începutul actualei recesiuni, în ultimul trimestru din 2011.

SURSA: Agerpres