Atitudinea dură a guvernului ungar în raport cu FMI şi ceilalţi creditori externi şi refuzul de a introduce măsuri de austeritate şi de a iniţia o reformă fiscală structurală dură consolidează partidul Fidesz în sondaje, care se bucură de un scor de 63% înainte de alegerile locale din octombrie.

Suspendarea discuţiilor cu FMI şi refuzul Ungariei de a introduce măsuri de austeritate nu sunt văzute bine pe pieţele financiare, dar electoratul pare că este mulţumit de guvernanţi.

Partidul Fidesz a fost de multe ori criticat de unii analişti pentru comunicarea „imperfectă” cu pieţele, pentru întreruperea discuţiilor cu FMI şi pentru tonul dur adoptat in discuţiile cu UE privind modul în care sunt raportate datoriile de stat la Bruxelles.

Potrivit celui mai recent sondaj din Ungaria, sprijinul public pentru partidul Fidesz este ridicat, iar premierul Viktor Orban este încă cel mai popular politician. Partidul de guvernare se bucură de sprijinul a 63% dintre alegători, în timp ce socialiştii au 17%, formaţiunea de extremă dreapta Jobbik are 14%, iar liberalii „verzi” LMP au 5%.

Fidesz a câştigat peste două treimi din locurile din parlament la alegerile generale din aprilie.

O altă concluzie a sondajului este că majoritatea respondenţilor consideră că guvernul a făcut treabă bună sau foarte bună până acum.

Analiştii rămân sceptici şi susţin că este nevoie de măsuri fiscale de austeritate, argumentând că datoria statului ar putea fi mai uşor de finanţat în următorii ani dacă Ungaria ar dispune de o „plasă de siguranţă” din partea FMI şi UE.

SURSA: Mediafax