Plata prin card a impozitelor de către persoanele fizice, anunţată pentru 1 octombrie, va fi amånată cu o lună din cauza întårzierilor în semnarea contractului cu instituţia bancară.

Procedurile de contractare au început în august. Patru bănci au îndeplinit criteriile de calificare şi au depus oferte financiare; BCR, BRD, Transilvania şi Unicredit Ţiriac. Printre condiţiile cerute de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) au fost certificări ale securităţii informatice, minimum trei contracte similare încheiate în ultimii trei ani şi cel puţin 75.000 de plăţi realizate prin card. Cåştigătorul trebuia să fie selectat la începutul lunii septembrie, pentru a începe schimbul de informaţii cu ANAF. Însă, procesul a fost amånat în urma contestaţiei depuse de Banca Transilvania. Reprezentanţii băncii au explicat că oferta financiară a instituţiei a fost descalificată pe motiv că nu era în formatul cerut de ANAF, deşi nu se precizase această obligaţie. În aceste condiţii, ANAF estimează că plăţile electronice vor debuta în jurul datei de 1 noiembrie.

Spre deosebire de majoritatea ţărilor care au decis să îşi modernizeze administrarea taxelor introducånd plata electronică pentru companii, autorităţile romåne au preferat să experimenteze sistemul mai întåi în cazul persoanelor fizice. Potrivit unui ordin al ANAF, vor plăti impozitele prin card persoanele fizice cu venituri din activităţi independente, profesii libere, drepturi de proprietate intelectuală, chirii, transferul proprietăţii, vånzare şi cumpărare de valută la termen, cåştiguri din titluri de valoare şi activităţi agricole. Intenţia ANAF era, după cum spunea preşedintele instituţiei, Daniel Chiţoiu, ca din această toamnă, imediat după emiterea deciziilor anuale, persoanele fizice să plătească diferenţele de impozit prin card.

Companiile mai aşteaptă

În schimb, companiile mai au de aşteptat pånă vor avea acces la plăţile electronice. Acelaşi oficial anunţa că anul viitor vor fi funcţionale sistemele electronice de plată şi pentru persoanele juridice – într-o primă fază doar pentru firmele care depun online declaraţiile fiscale. Succesul iniţiativei este greu de estimat chiar şi de ANAF, cu atåt mai mult cu cåt doar 5% dintre firme depun declaraţiile online. Motivul este lipsa de încredere în funcţionarii Fiscului care, în multe cazuri, au prelucrat datele eronat.

Avånd în vedere că internetul şi cardurile sunt tot mai răspåndite – zece milioane de carduri şi şase milioane de persoane cu acces la internet – Romana Schuster, consultant fiscal PricewaterhouseCoopers, apreciază că „adevăratul obstacol nu va fi reticenţa faţă de carduri, ci gradul redus de sofisticare şi disponibilitate a serviciilor online“. Consultantul se aşteaptă totuşi la evoluţii mai rapide în cazul taxelor şi mizează pe interesul întreprinzătorilor persoane fizice.

Plata online a impozitelor pentru companii este considerată un fel de „revoluţie fiscală“ în Romånia, în timp ce o treime dintre statele lumii o folosesc pe scară largă, potrivit raportului Băncii Mondiale (BM) „Doing Business 2009“. Plata online reduce semnificativ timpul dedicat plăţilor, volumul de muncă al contabililor, costurile administrative şi elimină interacţiunea cu funcţionarii.

Raportul citat mai relevă că administraţia fiscală romånească este greoaie şi învechită, în pofida unor încercări timide de modernizare. Raportul evaluează ţările în funcţie de metoda de plată a taxelor, frecvenţa plăţilor, numărul de ore alocate plăţilor şi ponderea taxelor în profitul unui IMM aflat în al doilea an de activitate.

Mai simplu în Bulgaria

Potrivit datelor din raport, Romånia ocupă ultimul loc în UE, cu 113 plăţi pe an, la mare distanţă faţă de ţara clasată înaintea ei, Polonia, unde companiile fac doar 40 de plăţi pe an. Pe primul loc este Suedia, cu două plăţi anual. Romånia nu stă prea bine nici cu timpul alocat pentru plata taxelor, situåndu-se pe locul 13 în UE, cu 202 ore, în timp ce pe primul loc este Luxemburg cu 59 ore, iar pe ultimul este Cehia, cu 930 ore.

În ceea ce priveşte ponderea taxelor în profitul companiilor, Romånia se clasează pe locul 15 în UE, cu o rată de 48%. Cele mai mici taxe din UE se plătesc în Luxemburg (21%) şi cele mai mari în Italia (73,3%). În timp ce companiile romåneşti plătesc impozite de 113 ori pe an, cele bulgăreşti plătesc de numai 17 ori, în condiţiile în care vecinii din sud pot să plătească online TVA, impozitul pe venit, pe profit şi contribuţiile de asigurări. De altfel, raportul caracterizează Bulgaria drept un reformator de top în domeniul administrării fiscale. În ultimii ani, Bulgaria a simplificat constant metodele de plată şi declaraţiile fiscale, iar contribuabilii au reacţionat pozitiv. Potrivit unui alt studiu al BM, din 2007, doar 13,7% dintre managerii bulgari se plång de administrarea fiscală, comparativ cu 36,2% dintre cei romåni.

113 Este numărul plăţilor de taxe şi impozite pe care companiile romåneşti trebuie să le realizeze în fiecare an. Numărul este de cinci ori mai mare decåt cel al plăţilor pe care le realizează, în medie, companiile din alte ţări membre ale Uniunii Europene

Impozite / comparatie

ROMÅNIA
TOTAL: 113 plăţi de taxe şi impozite pe an trebuie realizate de companiile romåneşti, potrivit studiului „Doing Business 2009“, publicat de Banca Mondială. Dintre acestea, cele mai multe se fac pentru contribuţiile sociale.
• Contribuţii (sănătate, pensii, şomaj, accidente de muncă etc.) – 84 plăţi
• Impozit pe venit şi pe profit – 4 plăţi
• Taxa pe valoarea adăugată – 12 plăţi
• Taxă pe carburanţi – o singură plată
• Impozit pe clădiri – 2 plăţi
• impozit pe teren – 2 plăţi
• Impozit pe mijloace de transport -2 plăţi
• Taxă de publicitate – 4 plăţi
• Taxă de urbanism – o singură plată
• Taxă de mediu – o singură plată

BULGARIA
TOTAL: 17 plăţi pe an trebuie realizate în fiecare an de către companiile din ţara vecină, potrivit aceluiaşi studiu al Băncii Mondiale, „Doing Business 2009“. Numărul este de peste şase ori mai mic decåt cel al plăţilor de taxe şi impozite pe care trebuie să le facă firmele romåneşti.
• Contribuţii (sănătate, pensii, şomaj, accidente de muncă etc.) – o singură plată
• Impozit pe venit şi pe profit – 2 plăţi
• Taxe locale – 4 plăţi
• Taxă pe carburanţi – o singură plată
• Taxă de timbru – o singură plată
• Impozit pe mijloacele de transport – 3 plăţi
• Impozit pe proprietate – 4 plăţi
• Taxa pe valoarea adăugată – o singură plată