Ordonanţa privind rectificarea bugetară va fi adoptată până pe data de 20 august, a anunţat miercuri premierul Emil Boc.

“În rectificarea bugetară pe care o vom avea pregătită în aceasta lună, şi până în 20 august va avea loc rectificarea de buget, avem sume de bani prevăzute pentru plata datoriilor de stat restante şi, în special, în domeniul Sănătăţii.

Aceste sume, repet, prin rectificarea bugetară o parte vor fi rezolvate, în sensul că vor fi achitate şi se vor diminua cheltuielile pe de-o parte, iar pe de altă parte se vor diminua restanţele pe care statul le are faţă de diverşi agenţi economici sau unde are datorii”, a explicat Emil Boc, la postul public de radio.

Datoriile către Sănătate sunt cele mai mari

Precizările şefului Executivului vin în contextul în care şeful Misiunii Fondului Monetar Internaţional, Jeffrey Franks, a declarat, miercuri, că programul arieratelor nu a fost respectat în trimestrul al doilea al acestui an.

“Am văzut progrese la nivelul autorităţilor locale. Aici au fost adoptate măsuri prin care ar trebui să fie stopate noile arierate, însă stocul de arierate nu a scăzut. Înainte de a merge la vot, în 2009, Guvernul trebuia să facă o plată de două miliarde miliarde de lei, în special în sectorul de Sănătate. Suntem foarte îngrijoraţi în ceea ce priveşte aranjamentele pentru a plăti aceste arierate în sectorul privat şi în sectorul public”, a spus Franks.

Pe de altă parte, premierul a afirmat miercuri că şi administraţiile locale au datorii la bugetul de stat pe care trebuie să şi le achite.

“Din partea statului, datoriile cele mai mari sunt pe componenta Sănătăţii şi acestea vor fi fi achitate prin prevederi speciale în legea de rectificare pe care o vom aproba până în 20 august”, a conchis Boc.