În Uniunea Europeană, rata şomajului a crescut de la 10,3% în mai, de la 10,2% în aprilie. România se situează sub media din UE cu o rată a şomajului de 7,4%.

O rată a şomajului de 11% nu a fost înregistrată niciodată de la crearea zonei euro în 1999, iar analiştii se aşteptau ca acest nivel să fie atins încă din luna aprilie, ţinând cont de agravarea crizei datoriilor.

De asemenea, este pentru a 13-a lună consecutiv în care rata şomajului în zona euro este mai mare de 10%. În decursul ultimului an, 1,82 milioane de persoane au îngroşat rândurile şomerilor în zona euro care numără în prezent 17,561 milioane şomeri.

În rândul statelor membre UE, Spania se situează de departe pe primul loc cu o rată a şomajului de 24,6%, urmată de Grecia unde şomajul se situa la 21,9% în luna martie. Diferenţe semnificative se constată între ţările din sudul Europei şi cele din nord. Cele mai scăzute rate ale şomajului se înregistrează în Austria (4,1%), Olanda (5,1%), Luxemburg (5,4%) şi Germania (5,6%).

Potrivit analiştilor, situaţia nu se va îmbunătăţi în vitorul apropiat, în condiţiile în care zona euro se îndreaptă spre o contracţie a activităţii economice în al doilea trimestru. Analiştii prognozează că rata şomajului în zona euro va ajunge la 11,5% în cursul anului, cu decalaje semnificative în rândul statelor membre.
Sursa: Agerpres