De asemenea, datele preliminare privind evoluţia Produsului Intern Brut (PIB) în statele emergente din Uniunea Europeană (UE) arată că economia Ungariei s-a contractat pe bază anuală pentru prima dată din perioada de vârf a crizei economice globale din 2009.

Cifrele din cele trei ţări sunt mai sumbre decât estimau economiştii, determinându-i pe mulţi să considere că s-ar putea intensifica dezbaterea privind o posibilă reducere a ratei dobânzilor. Economiştii au avertizat că aceste date au venit înaintea primelor semne ale unui declin în industria din regiune, la începutul trimestrului doi.

"Este destul de sumbru. Cel mai rău este că datele arată contractarea producţiei în multe regiuni chiar înainte de cea mai recentă escaladare a crizei din zona euro", a explicat economistul Neil Shearing, de la Capital Economics, din Londra. Acesta a adăugat: "Deci, mă aştept ca trimestrul doi să fie şi mai rău".

România, a doua cea mai săracă ţară din UE, a reintrat în recesiune, înregistrând în primul trimestru din 2012 un declin de 0,1% comparativ cu precedentele trei luni, după ce iarna grea a dus la declinul semnificativ al producţiei în ianuarie şi a afectat cererea pentru exporturile sale în zona euro.

Republica Cehă, unde guvernul reduce cheltuielile şi majorează taxele pentru a scădea anul acesta deficitul la nivelul de 3% impus de UE, a suferit un declin mult mai semnificativ, de 1%, comparativ cu trimestrul precedent. A fost al treilea declin trimestrial consecutiv.

Ungaria, al cărei guvern de centru dreapta încearcă să negocieze obţinerea unui împrumut de la FMI şi UE, a înregistrat o scădere a economiei de 1,3%. Analiştii avertizează că datele privind trimestrul patru ar putea fi revizuite în scădere, ceea ce ar ameninţa estimările guvernului privind stagnarea creşterii în 2012.

"Din păcate, am căzut în recesiune. Datele din trimestrul doi vor fi probabil de asemenea proaste", a declarat David Nemeth, analist la ING Bank în Budapesta.
Economia Slovaciei a crescut cu 0,8%
Bulgaria, de asemenea afectată de vremea rea şi de încetinirea zonei euro, a stagnat comparativ cu trimestrul precedent, iar în ritm anual rata de creştere a încetinit la 0,5%.

Singura ţară care a rezistat tendinţei a fost Slovacia, stat membru al zonei euro şi a cărei economie a crescut cu 0,8% faţă de trimestrul precedent, după deschiderea unei noi linii de producţie la fabrica Volkswagen de pe teritoriul său.

Polonia, cea mai mare economie a regiunii şi singura ţară care nu a intrat în recesiune în timpul crizei, va anunţa în 31 mai datele privind evoluţia PIB în primul trimestru.

Deşi exporturile au fost solide la începutul acestui an, un element crucial pentru ţări ca Ungaria şi Cehia, creşterea în acest sector a scăzut în martie.

În România şi Bulgaria, unde boom-ul de dinaintea crizei a fost alimentat de influxul de capital de la băncile străine, care a majorat consumul intern, instituţiile străine de creditare şi-au redus expunerea, ceea ce a dus la declinul creditării, afectând creşterea.

Şi guvernele au încercat să reducă costurile, conform programelor stabilite cu FMI în cazul României, avertismentului Comisiei Europene pentru depăşirea deficitului în Ungaria sau, în cazul Cehiei şi Slovaciei, conform dorinţei guvernelor de a reduce deficitele pentru a preveni creşterea costurilor de împrumut.

Aceste evoluţii au generat o atitudine defensivă a consumatorilor şi au afectat investiţiile guvernelor în infrastructură, determinându-i totodată pe oamenii de afaceri să-şi reducă activităţile. Astfel, ar putea fi ameninţate ţintele de creştere în ţările afectate, de la stagnare în Cehia şi Ungaria la o creştere de sub 2% în România şi Bulgaria şi s-ar putea crea presiuni asupra planurilor guvernamentale de reducere a deficitelor, având în vedere că o creştere mai slabă duce de obicei la scăderea veniturilor din taxe.
Zona euro a evitat recesiunea

"Datele sunt foarte dezamăgitoare deoarece primul trimestru ar trebui să fie cel mai solid din an. Şi în special ţinând cont de intensificarea crizei în Europa, va fi necesară probabil o revizuire în scădere a datelor privind evoluţia PIB-ului în 2012 pentru toate economiile deschise, cum ar fi Ungaria, Cehia şi România", a declarat Peter Attard Montalto, economist pentru pieţele emergente la Nomura.

Atât zona euro cât şi Uniunea Europeană în ansamblu au evitat intrarea în recesiune: în ambele cazuri Produsul Intern Brut a înregistrat, în primul trimestru al acestui an comparativ cu trimestrul precedent, o creştere economică zero, după o scădere de 0,3% în ultimele trei luni ale anului trecut, conform unei estimări preliminare publicată marţi de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat).

Aceste cifre, care sunt superioare estimărilor analiştilor, ascund o serie de diferenţe semnificative în rândul statelor membre. În timp ce Finlanda a înregistrat o creştere economică de 1,3% în T1 2012 comparativ cu T4 2011, Cehia a înregistrat o contracţie de 1%. România şi Portugalia au înregistrat cea mai scăzută contracţie trimestrială a PIB, minus 0,1%.

Comparativ cu perioada similară a anului trecut, PIB a rămas stabil în zona euro şi a crescut cu 0,1% în UE, după ce în trimestrul patru al anului trecut PIB a crescut cu 0,7% în zona euro şi cu 0,8% în UE. În acest caz, Letonia a înregistrat cea mai mare creştere economică din rândul statelor membre (5,5%), la polul opus fiind Grecia cu o contracţie de 6,2%.

Potrivit datelor publicate, marţi, de Institutul Naţional de Statistică (INS), Produsul Intern Brut (PIB) al României în trimestrul I din 2012 a fost, în termeni reali, mai mic cu 0,1% comparativ cu trimestrul IV din 2011 (date ajustate sezonier). Faţă de trimestrul corespunzător din anul 2011, PIB a înregistrat o creştere cu 0,3% pe seria brută şi cu 0,8% pe seria ajustată sezonier.
Sursa: Agerpres