Recep Tayyip Erdogan ar putea relua relațiile diplomatice cu omologul său din Siria din iunie 2023

Așadar, Recep Tayyip Erdogan a anunţat după summitul G20 că ar putea relua relaţiile diplomatice cu regimul omologului său sirian, Bashar al-Assad.

„În politică nu există resentimente, aversiune sau supărare eternă. Când este momentul, omul se aşează, evaluează lucrurile şi le reînnoieşte. Turcia îşi poate reconsidera relaţiile cu ţările cu care a avut dificultăţi. În special după alegerile din iunie (2023) putem începe de la zero”, a declarat Recep Tayyip Erdogan, conform informațiilor preluate de efe.com

Sursa menționată amintește că Ankara şi Damascul au început să se apropie în 2004 după decenii de tensiune şi, până în 2009, Erdogan s-a întâlnit în câteva rânduri cu Bashar al-Assad într-o atmosferă cordială.

Totuși, armonia s-a stricat după izbucnirea războiului civil din Siria, în 2011, şi după ce Turcia a sprijinit opoziţia siriană care a pus mâna pe arme.

După trei incursiuni militare în 2016, 2018 şi 2019, Turcia controlează teritorii importante din nordul Siriei, în colaborare cu miliţii islamiste care se opun regimului Al-Assad.În august, în aceste regiuni au avut loc proteste împotriva Ankarei, după ce ministrul de externe turc, Mevlut Cavusoglu, a vorbit despre nevoia de „a înfrăţi opoziţia cu regimul din Siria pentru a ajunge la un acord”.

La rândul său, opoziţia turcă promite că, în cazul în care va câştiga alegerile de anul viitor, va relua relaţiile diplomatice cu regimul lui Al-Assad pentru a-i repatria pe cei 3,6 milioane de refugiaţi sirieni din Turcia.

Turcia a dat vina pe militanții kurzi pentru explozia de la Istanbul

Totodată, tentatul de la Istanbul de la sfârşitul săptămânii trecute, pe care poliţia turcă l-a atribuit unei agente kurdo-siriene care ar fi pretins timp de patru luni că este refugiată siriană, a alimentat dezbaterea privind numărul mare de migranţi sirieni din Turcia.

Ministrul turc de Interne spune că atacul a fost plănuit de Partidul Muncitorilor din Kurdistan. Trebuie menționat că explozia a avut loc pe una dintre cele mai aglomerate străzi din Istanbul.

La momentul respectiv, Ministerul de Externe din România a anunțat că printre victime nu au fost identificați și români.