Preşedintele rus Vladimir Putin, aflat într-o vizită în Franţa, a vorbit în termeni duri despre primul test de rachetă cu rază intermediară de acţiune realizat de SUA, în premieră după încheierea Războiului Rece.

”Nu Rusia s-a retras în mod unilateral din Tratatul INF”, a declarat marți președintele Federației Ruse, arătînd că ”acum se pune problema prelungirii Tratatului START III. Pentru moment, nu vedem vreo iniţiativă din partea partenerilor noştri americani, deşi propunerile noastre sunt pe masă”.

Statele Unite au anunţat că au realizat cu succes primul lor test de rachetă cu rază intermediară de acţiune de la Războiul Rece, la mai puţin de o lună de la moartea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), un tratat de dezarmare nucleară, lansând astfel o cursă a înarmării, informează presa internațională.

Testul a fost efectuat cu succes duminică, de pe Insula San Nicolas, în largul Californiei, la ora locală 14.30 (23.30, ora României), a anunţat luni Pentagonul într-un comunicat. ”Racheta testată a părăsit rampa de lansare terestră şi şi-a atins cu precizie ţinta după peste 500 de kilometri de zbor”, a precizat Departamentul american al Apărării.

Racheta testată este ”o variantă a unei rachete de croazieră de atac sol-sol (de tip) Tomahawk”, a precizat un purtător de cuvânt al Pentagonului. Testul a fost efectuat de Marina americană (US Navy), în cooperare cu Biroul capacităţilor strategice al Pentagonului, a precizat el.

Lansatorul este de un tip diferit de cel cu care este echipat sistemul AEGIS desfăşurat în România şi în curs de desfăşurare în Polonia, pe care Rusia îl acuză de ani de zile de încălcarea Tratatului INF, arată sursa citată.

Racheta testată duminică este convenţională, însă ea poate fi echipată cu un focos nuclear. Ultima versiune a Tratatului START, care menţine arsenalele nucleare ale celor două ţări sub nivelul din timpul Războiului Rece, expiră în 2021.

Putin a dat asigurări că Moscova nu va desfăşura armament nuclear cu rază medie de acţiune şi cu rază de acţiune mai mică ”atât timp cât sistemele americane nu vor fi desfăşurate”.