"Acum chiar discutăm despre o componentă importantă şi anume reabilitarea clădirilor din punct de vedere energetic. Aici se pare că va fi o posibilitate ca, prin fonduri europene, să alocăm bani mai mulţi. Programul l-am pornit în 2006 şi acum se pare că, pe lângă fondurile existente la buget, vom putea aloca şi fonduri de la Uniunea Europeană", a spus Borbely.
Acesta a subliniat că ar trebui să se discute mai mult despre dezvoltarea durabilă, care înseamnă în primul rând strategii, dar şi implementare.

"Pentru mine, ca ministru al Mediului este clar că e loc de mai bine în ceea ce priveşte implementarea acestor strategii. De aceea, în cadrul ministerului am reactivat un departament independent pentru dezvoltare durabilă şi am reînfiinţat un comitet inter-ministerial pe această temă, care, pe diferite segmente, trebuie să pregătească propuneri de implementare. Mai exact, în unele domenii care ţin de resursele naturale, care ţin de economie şi de modul în care dorim să modificăm acele strategii. În unele domenii este nevoie de transformări în funcţie de responsabilităţile pe care le avem în cadrul Uniunii Europene, deci aceste concepte trebuie să fie clar prevăzute în legislaţia actuală. De aceea, este clar că trebuie să fim promotorii acestor politici, dar nu putem singuri pentru că unele domenii ţin de Ministerul Economiei, altele de ministere de infrastructură sau chiar componenta socială", a explicat Borbely.
Proiect de reabilitare a blocurilor de locuinţe cu ajutorul împrumuturilor garantate de stat
Premierul Emil Boc a discutat recent cu reprezentanţii Fondului Naţional de Garantare a Creditelor un proiect prin care se pune accentul pe reabilitarea blocurilor de locuinţe cu ajutorul împrumuturilor garantate de stat, în condiţiile în care Guvernul intenţionează să realoce fonduri europene pentru programele de reabilitare termică.

"E vorba de susţinerea, cu toate mijloacele posibile, a reabilitării termice a blocurilor de locuit. Vreau să punem un accent suplimentar pe proiectul guvernamental de sprijinire a asociaţiilor de proprietari sau a proprietarilor de locuinţe unifamiliale de a realiza reabilitarea termică a blocurilor cu garanţii de stat, cu un împrumut pe cinci ani, cu dobândă subvenţionată din partea statului", arăta în luna septembrie a acestui an premierul Emil Boc.