“După cum ştiţi, sunt trei categorii de multiplexoare. UN MUX în VHF, trei MUX-uri în UHF şi un MUX tot în UHF, dar cu obligaţiile de acoperire pentru 90% din populaţie până în 2016. Întrucât pe cel puţin una dintre aceste categorii cererea depăşeşte disponibilul, pe data de 5 iunie se va organiza etapa de licitaţie pentru acordarea multiplexoarelor pentru televiziunea digitală. Informaţiile au plecat către cele două companii care au depus ofertele şi care sunt eligibile – Societatea Naţională de Comunicaţii şi RCS&RDS. Aceste societăţi au dobândit calitatea de ofertanţi pentru etapa de licitaţie de peste două săptămâni”, a afirmat Lovin.

Săptămâna trecută, ANCOM anunţa că RCS&RDS şi Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, care au depus oferte pentru multiplexurile de televiziune digitală, s-au calificat în etapa următoare a licitaţiei.

În cadrul licitaţiei sunt disponibile 5 multiplexuri, patru în UHF şi unul în VHF, în standard DVB-T2. Prin intermediul primului multiplex în UHF (MUX 1) se vor transmite 'free to air', în condiţii transparente, concurenţiale şi nediscriminatorii, posturile publice şi private de televiziune care se difuzează în prezent în sistem analogic terestru, în conformitate cu prevederile Legii audiovizualului.

De asemenea, potrivit strategiei elaborate de Ministerul Societăţii Informaţionale, acest multiplex va trebui să asigure o acoperire în recepţie fixă de 90% din populaţie şi 80% din teritoriu până la 31 decembrie 2016, fiind singurul multiplex din cele cinci disponibile care are astfel de obligaţii de acoperire.

Pentru celelalte multiplexuri (MUX 2, MUX 3, MUX 4 şi MUX 5), operatorii vor avea obligaţia ca până la 1 mai 2017 să aibă în funcţiune cel puţin 36 de emiţătoare pentru fiecare dintre reţelele corespunzătoare acestor multiplexuri, instalate câte unul în fiecare zonă de alocare.

Toate licenţele vor fi acordate pentru o perioadă de 10 ani, acestea urmând să intre în vigoare începând cu 17 iunie 2015. Câştigătorii vor avea obligaţia de a achita taxa de licenţă rezultată în urma licitaţiei în cel mult 90 de zile calendaristice de la data anunţării rezultatelor procedurilor de selecţie.

În România, procesul de tranziţie de la emisia analogică terestră de televiziune la emisia digitală terestră trebuie să se încheie până la data de 17 iunie 2015, conform Acordului Geneva 2006 semnat de România şi Strategiei adoptate de Guvern.

La data de 17 iunie 2015, orice transmisie analogică terestră va înceta, aceasta fiind înlocuită cu transmisia digitală terestră a programelor de televiziune şi servicii multimedia suplimentare.

Conferinţa internaţională telecom organizată, marţi, la Bucureşti, reuneşte reprezentanţi de top din mediul de afaceri, universitar/academic, ambasade, instituţii guvernamentale, dar şi jucători – cheie la nivel decizional, având în audienţă 20 de grupe: operatori telecom, furnizori telecom, firme IT&C, energie electrică, petrol şi gaze, alimentare cu apă şi canalizare/epurarea apelor uzate, auto, bănci, consultanţi, retail. AGERPRES