Criza financiară ce afectează fotbalul din Liga1 și ideea unei ligi formate doar din 14 echipe nu sunt deloc pe placul sponsorului RCS-RDS.

Creșterea interesului pentru Liga 1 ar putea pune la masa autoritățile române și maghiare pentru un campionat comun, în contextul globalizării teritoriale. Ideea unificării pe plan fotbalistic nu este una nouă și nici una deplasată, fiind dorită la momentul actual pentru Rusia și Ucraina. În România, această posibilitate este împinsă pe masă de sponsorul RDS-RCS, cel care are afaceri și în România, dar și în Ungaria. Compania de cablu nu dorește un campionat intern cu 14 echipe, conform Onlinesport.

Gigantul energetic Gazprom discută formarea unui campionat ruso-ucrainian, care să includă cele mai bune echipe, cum ar fi Zenit St.Petersburg, Rubin Kazan, Anji Mahacikala, Dinamo Moscova, TSKA Moscova, Lokomotiv, Șahtior Donetk, Dinamo Kiev, Metalist Harkov și Dnipro Dnepropetrovsk, scrie ziarul Național.

Oficialii Gazprom vor merge și la UEFA pentru ca forul european să aprobe acest pas care ar crea un campionat mai puternic si cu mai mult interes din partea publicului.

Din sursele ziarului Național, Dumitru Dragomir va susține în acest sens o discuție pentru creazare unei ligi româno-maghiare. Aceasta ar putea include echipe ca Steaua, Dinamo, Rapid, CFR Cluj, FC Vaslui, Astra Giurgiu, Petrolul Ploiești, Pandurii Tg.Jiu, Oțelul Galați, dar și pe Ferencvaros, Ujpest, ETO Gyor, MTK Budapesta, Debrecen, Honved, Videoton, Paksi SE sau Kecskemeti TE.

Ideea vine ca urmare a interesului media al RDS-RCS, compania care a plătit 90 de milioane de euro pentru Liga 1 și care nu este de acord ca aceasta să își reducă numărul de echipe la 14. Acest lucru înseamna pentru compania de cablu reducerea numarului de meciuri pe etapa de la 9 la 7.

Pentru ca Liga lui Dragomir să nu ajungă să dea bani înapoi cabliștilor începând cu sezonul următor, se ia in considerare ideea campionatului romano-maghiar.

Pusă în practică, această inițiativă ar rezolva practic toate problemele. Cluburile cu probleme financiare din cele două țări ar fi automat excluse din proiect iar banii pe care echipele îi încasează ar ramâne aceeasi sau ar putea chiar crește la viitoarele negocieri.

Cooperarea româno-maghiară nu este una nouă. La hochei pe gheață, campionatul Romaniei este unificat cu cel al Ungariei. De câțiva ani există, în hochei, “Liga Mol”, acest campionat comun al României și Ungariei care se desfășoară totuși în paralel cu întrecerile interne din cele două țări.

De asemenea, echipele de fotbal belgiene doresc să evolueze în campionatul Olandei, o alta unificare despre care se discută alături de tandemele Rusia – Ucraina si Romania – Ungaria.