Activitatea tot mai aglomerată a grănicerilor polonezi se datorează măsurilor luate de autorităţile Belarusului. Aleksander Lukaşenko şi cei mai înalţi reprezentanţi ai serviciilor de graniţă repetă cel puţin din luna martie că nu mai au de gând să protejeze Uniunea Europeană în faţa imigranţilor. Preşedintele a vorbit cel mai clar despre acest lucru în octombrie, în timpul întâlnirii cu presa rusă.
"Am oprit anual zeci de mii de imigranţi ilegali, care mergeau în Europa, iar UE continuă să ne critice. Acum îi vom lăsa pe toţi. Nu avem bani şi dacă europenii nu ne vor plăti, nu vom mai păzi graniţele. Vor înţelege ce înseamnă Belarus" – a spus preşedintele.(…)
Ar trebui să tratăm cuvintele lui ca o ameninţare? "Sunt mai degrabă un element al şantajului la adresa UE şi deci a Poloniei. Din moment ce Bruxelles-ul extinde sancţiunile asupra reprezentanţilor puterii, Minskul caută posibilităţi de răspuns şi un instrument suplimentar de presiune asupra Occidentului" – comentează în discuţia cu "Dziennik Gazeta Prawna" politologul Dzianis Melianţou de la Institutul de Studii Strategice din Belarus. Creşterea numărului celor reţinuţi la frontieră, deşi incomparabil mai mică, se înregistrează şi la graniţa belaruso-lituaniană. "Lituania este o ţintă mult mai rară a imigranţilor decât Polonia. Din Polonia drumul lor duce în Germania. Pentru a ajunge din Lituania în Occident trebuie să treacă oricum prin Polonia, deci tranzitul prin Lituania prezintă în ochii imigranţilor un risc suplimentar inutil" – spune Rokas Pukinskas din paza de graniţă lituaniană.
Lukaşenko cere deschis bani de la Uniune. "Protecţia graniţei nu este ieftină. Belarus cheltuieşte cu protejarea graniţei pete 100 milioane de dolari pe an, adică 5 dolari pe lună pe metru pătrat. Or, timp de 10 ani, Occidentul a acordat 50 milioane dolari ajutor pentru protejarea graniţelor noastre, adică mult mai puţin decât a cheltuit Uniunea cu protejarea graniţelor statelor arabe postrevoluţionare" – spune Aleksander Cişcianka, reprezentantul grănicerilor belaruşi. "Aici nu este vorba de bani, ci de politică" – susţine Melianţou.
Autorităţile poloneze sunt conştiente de această problemă. În una din analizele Centrului polonez de Studii Răsăritene citim: "Problema ocrotirii graniţei este folosită de Belarus ca o carte de negociere în situaţia înrăutăţirii relaţiilor cu Occidentul".
SURSA: DZIENNIK, RADOR