Talibanii au fost instalați încălcându-se dorințele națiunii afgane”, a spus Ahmadinejad. Fostul președinte al Iranului între anii 2005 și 2013 spune că relațiile Iranului cu vecinii săi, în special cu cei din sud, se vor îmbunătăți în următorii ani, deoarece nu există altă cale de urmat. Dar, a subliniat el, în cazul unui atac militar israelian asupra instalațiilor nucleare ale Iranului, este clar că ”un război din regiune nu va avea câștigători și va duce doar la distrugere în regiune”, arată Asharq Al-Awsat.

Iranul, Arabia Saudită și Turcia au un rol-cheie în regiune. ISIS încearcă să genereze un război religios!

Vorbind despre amenințările reprezentate de gruparea teroristă ISIS, Ahmadinejad a declarat: „ISIS este un client direct al Satanei, care încearcă să genereze un război religios. Acesta este un plan al capitalismului globalist”.

Ahmadinejad a insistat că nu este de acord cu politica iraniană actuală față de talibani și susține că „Iranul, Arabia Saudită și, într-o anumită măsură, Turcia au un rol cheie în regiune”.

„Dacă aceste trei țări se împacă, toate națiunile din regiune vor trăi în pace și nu vor exista conflicte sau ciocniri”, a avertizat Ahmadinejad.

Referindu-se la programul nuclear al Iranului, Ahmadinejad a spus că există o soluție la această problemă, chiar dacă rămâne una conflictuală.

„Nu e nimic bun în actuala relație dintre Iran și Statele Unite. E rău și pentru SUA și Iran, dar și pentru multe alte țări”, susține fostul lider de la Teheran, a cărui poziție belicoasă din timpul celor 8 ani de mandat este arhicunoscută.

Declarații pacifiste după ani de amenințări la adresa Israelului

Deși în trecut a lansat amenințări la adresa altor state din regiune, acuzându-le că dețin arme nucleare, cele mai dure fiind cele la adresa Israelului, Ahmadinejad și-a temperat retorica.

„Epoca armelor atomice a ajuns la apogeu”, a spus Ahmadinejad, adăugând că bomba atomică nu a folosit la nimic fostei URSS, care, ”deși avea arme atomice, tot s-a destrămat”.

Iranul s-a angajat în activităţi nucleare sensibile, dar a dezminţit întotdeauna că ar căuta să se doteze cu arma atomică. Dosarul nuclear continuă să otrăvească relaţiile Iranului cu comunitatea internaţională, în special cu SUA şi Israel, inamicii săi declaraţi. Cele două ţări au ameninţat în reptate rânduri cu lansarea unei acţiuni împotriva Iranului în cazul eşuării demersurilor diplomatice privind acest dosar.

În ultimele luni, regimul de la Teheran a accelerat programul nuclear, îmbogățindu-și uraniul la un nivel superior. Potrivit experților AIEA, Iranul ar putea construi o bombă nucleară în doar câteva luni.