Scandalul produs la inceputul anului privind frauda fiscala in care au fost implicate mai mult de 10 tari din Europa si America de Nord, este departe de a se fi terminat.

Senatul american acuza banca elvetiana UBS de facilitarea evaziunii fiscale in Statele Unite, intr-un raport publicat cu putin timp inainte de audierile care vor avea loc astazi privind „paradisul fiscal”.

Doi inalti responsabili ai celei mai mari banci elvetiene au fost chemati ca martori.

„Paradisul fiscal implica un razboi economic impotriva Statelor Unite. Pierzatorii sunt contribuabilii americani onesti si muncitori”, a declarat in timpul prezentarii raportului, senatorul american Carl Levin.

Conform raportului, evaziunea fiscala se ridica la mai mult de 100 de miliarde de dolari anual in Statele Unite. Documentul prezinta modul in care LGT si UBS au asistat contribuabilii americani pentru frauda fiscala.

„Suntem hotarari sa spargem zidul secretului bancar”, a declarat Levin. „Este inacceptabil ca anumite persoane sa produca o evaziune fiscala atat de mare si sa gestioneze miliarde si miliarde de dolari”.

Conform raportului, UBS detine in SUA 19.000 de clienti cu un total de 17 miliarde de dolari.

Banca elvetiana a transmis informatiile cu privire la acesti clienti catre anchetatorii Senatului, insa banca din Liechtenstein nu a dat curs acestei cereri, invocand violarea secretului bancar.

Acuzatia pe care Senatul american o aduce conducerii UBS este ca aceasta stia de tot ce se intampla in reprezentantele din America. 

„Este imposibil ca inaltii responsabili ai UBS sa nu fi fost la curent cu practicile din bancile lor din Statele Unite”, a declarat Carl Levin.

Conform datelor primite de Senat, intre 2001 si 2007, 20 de angajati ai UBS au efectuat mai mult de 300 de calatorii din Elvetia in SUA.

Sursa: 20min.ch