Rate de fatalitate a COVID, cu și fără vaccin. Omul lui Iohannis oferă românilor o explicație

Valeriu Gheorghiţă explică faptul că din totalul de 89 de decese înregistrate la persoane vaccinate anti-COVID, 77 primiseră doar prima doză, iar restul fuseseră vaccinate şi cu doza a doua.

„Practic, rata de fatalitate la persoanele cu COVID care aveau în istoric vaccinare era de circa 0,2%, iar la persoanele care erau nevaccinate era de 2,4%”, a transmis marți, 30 martie, coordonatorul campaniei de vaccinare.

Procentual era un număr foarte

„S-au înregistrat şi decese la cazurile care au făcut infecţie cu SARS-CoV-2 la un interval de timp după vaccinare. Pentru cei care au fost diagnosticaţi cu infecţii SARS-CoV-2 după prima doză, timpul mediu era de 10-11 zile de la prima doză, ceea ce înseamnă că era în fereastra de apariţie a anticorpilor, practic nu apăruseră încă anticorpii protectori de după prima doză, deci practic erau persoane care din punctul de vedere al riscului este similar cu o persoană nevaccinată.

Iar în ceea ce priveşte persoanele care au fost diagnosticate cu infecţie SARS-CoV-2 după ce au primit cea de-a doua doză, procentual era un număr foarte mic”, a explicat Valeriu Gheorghiţă într-o conferinţă de presă.

De asemenea, Gheorghiţă  a menţionat că, din totalul de 89 de decese înregistrate la persoane care au primit serul anti-COVID, 77 primiseră doar prima doză.

„Din cele 89 de decese doar 12 persoane erau din cei care fuseseră diagnosticaţi cu SARS-CoV-2 după cea de-a doua doză, ceea ce înseamnă că după cele două doze beneficiile sunt mult mai mari. Însă analiza efectuată de noi pe rata de fatalitate arăta o reducere de cel puţin o sută de ori a riscului de deces la o persoană vaccinată comparativ cu persoanele nevaccinate. Practic, rata de fatalitate la persoanele cu COVID care aveau în istoric vaccinare era de circa 0,2% iar la persoanele care erau nevaccinate era de 2,4%”, a conchis medicul.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea