Rata şomajului din Grecia a crescut în aprilie la nivelul record de 9,4%, în termeni neajustaţi sezonier, de la 7,7% în aceeaşi perioadă a anului trecut sau 9,2% în martie, din cauza activităţii scăzute din turism şi din sectorul construcţiilor, potrivit Reuters.

În rândul tinerilor, rata şomajului a depăşit 25%, potrivit datelor Biroului naţional de statistică.

„Principalul motiv al creşterii ratei şomajului în aprilie a fost faptul că multe hoteluri care ar fi trebuit să se deschidă pe 1 aprilie nu şi-au început activitatea deloc ori s-au deschis mai târziu. Al doilea factor este declinul activităţii din sectorul construcţiilor”, a declarat directorul biroului de statistică, Manolis Kontopyrakis, pentru Reuters.

După un deceniu de dezvoltare puternică, economia Greciei resimte impactul crizei mondiale. Aproximativ 19.000 de locuri de muncă au fost eliminate în turism în prima jumătate a acestui an, după o reducere de 9,6% a numărului de vizitatori.

Marile companii elene, precum producătorul de frigidere Frigoglass şi banca Emporiki, au anunţat, de asemenea, că vor recurge la disponibilizări pentru a face faţă crizei economice.

„Ne aşteptăm ca situaţia de pe piaţa muncii să se înrăutăţească în ultimul trimestru al acestui an, după ce trecem de punctul de vârf al sezonului turistic”, a afirmat Platon Monokroussos, economist la EFG Eurobank.

Banca centrală a Greciei a estimat că economia elenă va scădea cu până la 1% în acest an, proiecţia reflectând reducerea numărului de turişti.

SURSA: Mediafax