Românii care își caută un loc de muncă au avut mai puține șanse în primul trimestru din 2020, în comparație cu perioada similară a anului trecut.

Țara noastră are una din cele mai mici rate ale locurilor de muncă vacante din Uniunea Europeană. În plus, România urmează tendința europeană, iar rata este în continuă scădere.

Rata, subunitară în țara noastră

Astfel, rata locurilor de muncă vacante în primul trimestru a fost de 1,9%, atât în Uniunea Europeană cât şi zona euro, statele membre cu cele mai mici rate ale locurilor de muncă vacante fiind: Polonia (0,6%), Italia, Irlanda şi Bulgaria (toate cu 0,7%) şi România (0,9%), arată datele publicate marţi de Eurostat.

La polul opus, statele membre cu cea mai ridicată rată a locurilor de muncă vacante în primul trimestru au fost: Cehia (5,7%), Belgia (3,2%) şi Austria (2,9%).

Comparativ cu situaţia din primul trimestru din 2019, rata locurilor de muncă vacante a scăzut în majoritatea statelor membre şi a rămas stabilă doar în Spania, Cipru, Luxemburg şi Finlanda.

În România, rata locurilor de muncă vacante a scăzut de la 1,2% în primul trimestru din 2019 până la 0,9% în primele trei luni ale anului în curs.

Costul orar cu mâna de lucru, în creștere

Separat, Eurostat a dat publicităţii şi datele privind costul orar cu mâna de lucru în întreaga economie, excluzând agricultura şi administraţia publică, exprimat în euro.

În primul trimestru din acest an costul orar cu mâna de lucru a crescut cu 3,7% în Uniunea Europeană şi cu 3,4% în zona euro, comparativ cu primul trimestru al anului trecut.

Statele membre UE unde aceste costuri au înregistrat cele mai mari creşteri anuale în primul trimestru au fost: Lituania (11,4%), Bulgaria (10,2%), Slovacia (9,8%), Polonia (9%), Austria (8,6%) şi România (8,4%).

La polul opus, statele membre cu cele mai reduse creşteri anuale ale costului orar cu mâna de lucru în primul trimestru au fost: Croaţia (0,3%) şi Luxemburg (0,4%).

Costul orar cu mâna de lucru cuprinde costurile cu salariile şi costurile non-salariale, precum contribuţiile sociale plătite de angajatori.