Anunțul care dă totul peste cap despre noua variantă! Cât de periculoasă este, de fapt, tulpina Omicron? Tocmai a anunțat

În urmă cu câteva zile, Africa de Sud a anunțat că a descoperit o nouă tulpină a coronavirusului, denumită tulpina Omicron. Apariția acesteia a determinat Marea Britanie, precum și alte țări, să impună restricții dure pentru cei care vin din Africa de Sud.

Pe acest fond, profesorul microbiolog Calum Semple a îndemnat la calm, precizând că vaccinurile actuale sunt capabile să protejeze împotriva formelor severe ale bolii, dacă oamenii se infectează cu tulpina Omicron.

Pe de altă parte, consilierul Strategic Advisory Group of Experts (Sage) a declarat că sprijină noile restricții luate, dar subliniază că apariția acestei tulpini nu este un dezastru, asta după ce OMS a catalogat noua tulpină drept ”variantă îngrijorătoare”.

„S-ar putea să resimțiți o răceală urâtă, dar șansele dumneavoastră de a intra la spital sau la terapie intensivă sau de a muri, sunt mult diminuate de vaccin și vor continua în viitor”, a mai precizat consilierul la BBC Breakfast.

Varianta Omicron a provocat îngrijorare și în România

Profesorul de sănătate publică, Răzvan Cherecheș s-a arătat îngrijorat de noua variantă apărută recent, avertizând că ”dacă nu mai suntem protejați de infecția anterioară sau de vaccin, ajungem din nou în punctul zero”.

Acesta a notat, pe pagina sa de Facebook, că dacă datele inițiale se confirmă, tulpina Omicron este de cinci ori mai infecțioasă decât Delta, creșterea fiind cu 5000% mai mare.

„Sper cu disperare să nu se confirme datele inițiale … Dacă are și potențialul de a evada imunologic (nu mai suntem protejați de infecția anterioară sau vaccinuri), ajungem din nou în punctul 0”, avertizează Răzvan Cherecheș.

Valul 5 al pandemiei nu va ocoli România

În ceea ce privește țara noastră, medicul Mihai Craiu spune că valul 5 nu va ocoli România, anunțând că ce este mai greu de abia acum vine. Specialistul spune că situația epidemiologică este într-o evoluție continuă, cu toate că anumiți oameni neagră realitatea.

„Subiect de îngrijorare global… Unii au treabă cu petrecerile din minivacanță… Alții se uită la cele 2104 cazuri confirmate de COVID-19 în România ieri și răsuflă ușurați, zicând „gata am scăpat”… Alții se uită la știri și văd raportul Reuters cu cele 27.717 cazuri noi diagnosticate, acum 2 zile, în Cehia. Țara care are tot 13 milioane de doze de vaccin administrate până acum, la o populație de 10.7 milioane, adică 55% față de cea din Romania! Una peste alta situația epidemiologică este într-o evoluție continuă, chiar dacă niște tulburați încă neagă ingrijorătoarea realitate”, a scris Mihai Craiu pe Facebook.

De asemenea, medicul spune că valul 5 va veni cu numeroase decese dacă autoritățile nu vor lua măsuri dure și dacă românii nu se vor vaccina.

„Concluziile mele:
1. Ce este mai greu abia vine…
2. Dintre toți cei aflați la risc în fața SARS-CoV-2, copiii au cel mai mic risc!
3. Vaccinarea foarte modestă (circa un sfert) a persoanelor de peste 80 de ani și modestă în general, în România, va aduce repede un nou val, cu multe decese prevenibile.
4. Încrederea în vocile autorizate prin calificare profesională și prin competență este în scădere în România.
5. Dacă mergem pe același drum este cronica unei nenorociri anunțate… Cei care încă mai ezitați, mergeți la vaccinare, acum”, a precizat Mihai Craiu.