Departamentul pentru Comerţ al Statelor Unite este pe cale să aprobe o nouă regulă care va permite companiilor americane să colaboreze cu grupul chinez Huawei Technologies la stabilirea standardelor pentru reţelele 5G, au declarat persoane apropiate situaţiei, potrivit news.ro care citează Reuters.

Inginerii unora dintre companiile americane de tehnologie nu au mai lucrat cu Huawei la dezvoltarea de standarde, după ce Departamentul pentru Comerţ a inclus compania chineză pe o listă neagră, anul trecut. Măsura autorităţilor americane a făcut ca firmele americane să nu mai fie sigure ce tehnologie şi ce informaţii pot fi oferite Huawei, cel mai mare producător de echipamente de telecomunicaţii din lume.

Acest fapt a pus în dificultate companiile americane, potrivit unor oficiali guvernamentali şi din industrie. În discuţiile referitoare la standarde, la care sunt dezvoltate protocoale şi specificaţii tehnice, care permit echipamentelor provenite de la companii diferite să funcţioneze corect, Huawei a dobândit o influenţă mai puternică, în timp ce inginerii americani au stat retraşi.

Departamentul pentru Comerţ a plasat Huawei pe lista neagră în luna mai a anului trecut, citând motive de securitate naţională. Măsura restricţioneză vânzarea de produse şi tehnologie americană către Huawei şi a ridicat semne de întrebare legate de cum pot participa companiile americane la organizaţii care stabilesc standardele din industrie.

Potrivit surselor, noua regulă pregătită de Departamentul pentru Comerţ permite companiilor americane să participe la organismele care stabilesc standardele, în care este membră şi Huawei.

Dacă va fi aprobat, proiectul va merge pentru avizare şi la alte agenţii, nefiind clar când de lung va fi procesul.