Dozele booster ale vaccinurilor Pfizer și Moderna, în timpul valului recent provocat în SUA de Omicron, a sugerat o scădere a eficacității vaccinurilor, deși vaccinurile au continuat să ofere o protecție puternică împotriva formelor severe ale bolii, informează Newsy.

Doza a treia rămâne sigură și extrem de eficientă împotriva formelor severe ale bolii

Publicat recent de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, raportul este considerat o analiză limitată asupra durabilității protecției booster-ului în timpul valului Omicron, care a explodat în decembrie și ianuarie, dar s-a estompat în ultimele săptămâni.

„Doza a treia de vaccin rămâne sigură și continuă să fie extrem de eficientă împotriva formelor severe ale bolii, de-a lungul timpului”, a declarat Kristen Nordlund, purtător de cuvânt al CDC.

Cercetătorii au analizat vizitele pacienților la spitale și în centrele de îngrijire din zece state. Au vrut astfel să vadă cât de bine au prevenit doza a treia de la Pfizer sau Moderna ajungerea celor infectați la Urgență și în centrele de îngrijire, dar și cât de bine au prevenit vaccinurile spitalizările.

Aproximativ 10% dintre persoanele din acest studiu primiseră a treia doză. Eficacitatea vaccinului a fost mai mare la persoanele care au primit doza booster, decât la persoanele care au primit doar schema inițială.

Cercetătorii au mai descoperit și că în perioada în care varianta Omicron a fost predominantă, eficacitatea vaccinului împotriva vizitelor în ambulatoriu a fost de 87% la persoanele care primiseră a treia doză cu două luni mai devreme și de 66% la cei vaccinați cu patru luni înainte.

Experții în sănătate se așteaptă în continuare ca protecția dată de vaccinuri să scadă

Aceste rezultate s-au bazat doar pe un număr mic de pacienți – mai puțin de 200 – care fuseseră vaccinați cu patru luni mai devreme, în momentul apariției valului Omicron. Eficacitatea după doza booster a fost mai mare anul trecut, când varianta Delta a cauzat majoritatea cazurilor în SUA, se arată în studiu.

Experții în sănătate se așteaptă în continuare ca protecția dată de vaccinuri să scadă. În SUA, campania de vaccinare cu a treia doză s-a bazat pe dovezi care au apărut anul trecut, conform cărora protecția vaccinului scade la șase luni după ce oamenii au primit vaccinurile inițiale.

Studiul nu a putut aborda modul în care protecția va rezista și în fața unei viitoare variante care va apărea.

William Schaffner, expert în vaccinuri la Universitatea Vanderbilt, recunoaște însă că avea așteptări mai mari ale eficacității vaccinului la patru luni după doza booster.