Aceasta rămâne, deocamdată, cea mai bună cale pentru gestionarea amenințării unor variante viitoare ale virusului, este concluzia unei analize publicate de site-ul The Conversation.

Numărul cazurilor de COVID-19 în întreaga lume a crescut alarmant în ultimele luni. Se spune că unul dintre motivele principale este noua variantă Omicron, care se răspândește într-un ritm rapid, de aproape cinci ori mai repede decât variantele anterioare.

Pentru combaterea Covid-19, vaccinurile sunt cea mai bună soluție. Scopul lor a fost reducerea formelor severe ale bolii și a deceselor și s-a dovedit că au reușit în mare parte acest lucru. Sute de mii de vieți au fost salvate grație vaccinurilor.
De asemenea, se spune că creșterea acoperirii globale a vaccinării va reduce riscul apariției de noi variante, prin limitarea replicării virale.

Vaccinurile actuale nu pot da un nivel de imunitate pentru a bloca infecția și transmiterea

De asemenea, un vaccin eficient ar trebui să reducă posibilitatea ca o persoană vaccinată să contracteze și să răspândească virusul. Din păcate, este clar că vaccinurile actuale nu pot da acel nivel de imunitate care să blocheze complet infecția și transmiterea.

Cu toate acestea, vaccinurile par să reducă riscul transmiterii unor variante anterioare ale coronavirusului, cum ar fi variantele originale și Alfa, atât prin scăderea riscului ca o persoană vaccinată să prindă virusul, cât și a capacității sale de a-l transmite, dacă se infectează. Acest lucru ar fi contribuit la scăderea ratelor de replicare virală și a riscului de apariție a mutațiilor.

Delta și Omicron și-au luat revanșa

Iată însă că cele mai noi variante, Delta și Omicron, se descurcă mai bine în fața vaccinurilor, luându-și revanșa. Ambele variante cresc riscul de răspândire a virusului la cei vaccinați și mențin astfel riscul apariției unor mutații. Delta a fost mai eficientă la infectarea persoanelor vaccinate decât formele anterioare ale virusului, iar Omicron este un adevărat as în a se sustrage vaccinurilor.

Vaccinații pot să răspândească virusul la fel de ușor ca nevaccinații

O cercetare realizată in 2021 în Marea Britanie arată că, de la apariția variantei Delta, infecţiile la cei vaccinaţi au trecut mai repede, dar încărcătura virală de vârf a rămas similară cu cea a celor nevaccinaţi. Acest lucru sugerează că cei vaccinați pot să răspândească virusul la fel de ușor ca nevaccinații.

Dar un factor-cheie de luat în considerare este momentul măsurării încărcăturii virale. Aceasta este măsurată, de obicei, la scurt timp după apariția simptomelor, când infecția este în plină desfășurare. De aceea, perioada de timp în care o persoană vaccinată este infecțioasă, și cantitatea de replicare virală care are loc în corpul său, ar putea fi mult mai mică decât se anticipa.

Vaccinurile sunt cele care fac diferența

Chiar dacă încărcătura virală este comparabilă între persoanele vaccinate și cele nevaccinate, cel mai important factor este numărul total de persoane infectate. Un studiu din Regatul Unit a urmărit gospodăriile în care a apărut un singur caz de infectare cu Delta, dorind să vadă și dacă alți membri ai casei au fost ulterior infectați. În timp ce 38% dintre contacții nevaccinați au prins ulterior virusul, doar 25% dintre contacții vaccinați s-au infectat.
În mod clar, vaccinarea nu poate stopa transmiterea, dar se poate spune că a contribuit la o mai mică replicare virală la persoanele vaccinate. Dovezile emergente din Danemarca sugerează că același lucru poate fi valabil și cu Omicron.