Premierul britanic, Theresa May, a făcut luni un anunț surpriză, explicând că guvernul actual va continua planurile pentru posibilitatea unui Brexit fără acord. Purtătorul de cuvânt al lui May a transmis reporterilor că aceasta nu ia în considerare organizarea unor alegeri anticipate pentru a încheia impasul Brexitului.

Uniunea Europeană a aprobat amânarea Brexitului până pe 31 octombrie 

„Premierul conservator a luat decizia neobişnuită – şi nepopulară în interiorul propriului partid – de a intra în negocieri cu opoziţia laburistă pentru a încerca să găsească o variantă de acord privind Brexitul ce ar putea primi o susţinere majoritară în Camera Comunelor, care a respins de trei ori acordul pe care May l-a convenit cu Bruxellesul. Aceste discuţii, iniţiate pe 3 aprilie, sunt aşteptate să continue săptămâna aceasta, deşi parlamentul este în vacanţă. May încă speră că Regatul Unit se va retrage din UE înainte de data dincolo de care ar avea obligaţia să participe la alegerile europene din luna mai, dar calendarul este foarte strâns, notează agenţia Reuters într-o prezentare a etapelor aşteptate în procesul Brexitului.

Laburiştii, care cer menţinerea unor relaţii post-Brexit cât mai strânse cu UE, cum ar fi de pildă o uniune vamală, afirmă că guvernul nu a făcut încă nicio concesie. Însă ministrul de externe Jeremy Hunt a susţinut luni că discuţiile sunt mai constructive decât par a fi. Dacă nu se va putea ajunge la o înţelegere cu laburiştii, guvernul va trebui să supună Camerei Comunelor diferite opţiuni menite să identifice un plan viabil”, scrie Agerpres, care citează presa britanică.

Dar, după 23 aprilie, Theresa May va avea la dispoziţie maxim o lună pentru a aplica toţi paşii unui asemenea plan, respectiv acordul liderilor europeni şi adoptarea şi implementarea legislaţiei necesare, ceea ce va fi foarte dificil dacă avem în vedere cât de divizată este Camera Comunelor în chestiunea Brexitului, deputaţii pro-Brexit dorind o ruptură clară de UE, iar cei proeuropeni relaţii cât mai strânse cu blocul comunitar.

În plus, pe 2 mai sunt programate alegeri parţiale locale şi regionale, al căror rezultat ar putea oferi o estimare asupra consecinţelor în planul popularităţii al eşecului Partidului Conservartor de a duce la capăt Brexitul aşa cum era stabilit. Un rezultat slab al conservatorilor la aceste alegeri ar putea spori presiunea asupra Theresei May de a demisiona, inclusiv din partea parlamentarilor eurosceptici din propria formaţiune. Totuşi, nu există niciun mecanism formal prin care deputaţii nemulţumiţi să o poată înlătura de la conducerea executivului fără să rişte şi posibilitatea unor alegeri anticipate sau preluarea guvernării de către laburişti.

Dacă Brexitul nu va fi efectiv până la alegerile europene, atunci Regatul Unit va trebui să participe la acest scrutin. Dacă nu participă şi Camera Comunelor nici măcar nu ratifică acordul de retragere, conform deciziei liderilor europeni, pe 1 iunie Regatul Unit va ieşi din UE fără un acord de retragere, ceea ce s-ar fi întâmplat pe 11 aprilie dacă la summitul european nu s-ar fi acceptat această nouă amânare a Brexitului, prevăzut iniţiat pentru 29 martie.