Romică Potorac, directorul Institutului Național de Criminalistică, a  vorbit recent despre oasele ridicate de anchetatori în cazul Caracal. Aceasta este de părere că pe oasele recente nu se poate face proba cu carbon pentru a evidenția vechimea. Mai mult, spune, clar şi răspicat, că experimentul arderii în butoi este inutil. Cu toate acestea, procurorii români au cerut ajutorul FBI pentru analiza ADN mitocondrial deoarece în România nu există încă un laborator unde să se poată efectua astfel de teste care ar putea aduce lumină în acest caz.

“ADN-ul trimis la FBI rezistă mii de ani (…). Despre costul unei analize genetice a ADN-ului mitocondrial nu aș putea să vă spun având în vedere că nu realizăm în cadrul institutului. Pentru a analiza ADN mitocondrial trebuie anumite condiții deosebite. Având în vedere numărul mare de replici identificate în citoplasma celulei ar trebui un laborator separat, cu o dotare separată, echipamente un flux tehnologic. Intenționăm să înființăm și la noi un astfel de laborator, în viitorul apropiat”, a declarat directorul Institutului Național de Criminalistică, Romică Potorac, la Antena 3.

Mai mult, acesta spune că în ceea ce privește un posibil experiment de ardere a unui corp uman într-un butoi similar cu cel de la Caracal, acesta spune că nu se poate.

“Arderea unui cadavru într-un butoi nu va aduce informații în cazul de față. Nu va aduce informații care să fie utilize cauzei. Modul în care a fost găsit butoiul, modul în care au fost găsite oasele la fața locului. Un astfel de experiment nu aduce nicio informație”, a mai explicat Romică Potorac.