Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat că propunerea oficială a formaţiunii pentru funcţia de preşedinte al Senatului este Ion Popa, precizând că persoanele care acceptă funcţii în Guvern, Parlament sau alte instituţii, fără acceptul sau susţinerea partidului, vor fi excluse. Acesta a spus, marţi, că în şedinţa Biroului Politic Central al ALDE au fost luate mai multe decizii.

„Prima decizie este cea referitoare la susţinerea colegului senator Iani Popa pentru candidatura la funcţia de preşedinte al Senatului României. Deci aceasta este candidatura oficială din partea ALDE pentru Senatul României”, a anunţat Tăriceanu.

El a adăugat că a doua decizie se referă la pierderea calităţii de membru ALDE pentru persoanele care, fără acceptul sau susţinerea partidului, acceptă funcţii publice la nivelul Guvernului, Parlamentului sau alte instituţii, conform prevederilor statutare.  Tăriceanu a afirmat că ambele decizii au fost adoptate cu „majoritate zdrobitoare”.

„A fost prezent şi dl. Meleşcanu care şi-a cerut scuze colegilor pentru situaţia pe care într-un fel a generat-o şi colegii au fost foarte clari în ceea ce s-a discutat, în sensul că nu putem accepta o astfel de propunere din partea PSD, care iese din orice normă politică”, a spus Tăriceanu.

El a mai spus că, la despărţirea de PSD, s-a convenit să rămâmă în relaţii civilizate, dar observă un „atac furibund din partea PSD”. Călin Popescu Tăriceanu şi-a anunţat, luni, demisia de la conducerea Senatului.

Preşedintele PSD, Viorica Dăncilă, a declarat, luni, că social-democraţii au decis să susţină candidatura lui Teodor Meleşcanu pentru funcţia de preşedinte al Senatului pentru că postul a fost al acestui partid. ”Am vrut să arătăm că suntem corecţi până la capăt”, a spus Dăncilă.