Cel puţin 14% din persoanele vindecate după infectarea cu noul coronavirus şi care au fost externate din spitalele din sudul Chinei, în provincia Guangdong, au avut din nou rezultate pozitive la testele medicale specifice.

După cum transmite Straits Times, medicii din aceste unităţi sanitare atrag atenţia că bolnavii pot fi în continuare purtători ai virusului, chiar dacă aparent au fost vindecaţi după spitalizare.

Deocamdată nu se ştie dacă este vorba de o reactivare a virusului sau o inactivare temporară, însă experţii sunt îngrijoraţi din cauza faptului că această descoperire va face şi mai dificile anchetele epidemiologice şi izolarea pacienţilor infectaţi.

Song Tie, directorul Centrului de Prevenire şi Control al Bolilor din Guangdong, a precizat într-o conferinţă de presă că, potrivit rezultatelor preliminare, majoritatea pacienţilor spitalizaţi se vindecă de pneumonie, dar uniidintre ei nu se refac în întregime, chiar dacă devin asimptomatici, şi pot avea recăderi ale bolii.

În prezent, nu se ştie dacă pot fi contagioşi pacienţii trataţi iniţial şi retestaţi pozitiv cu noul coronavirus după externare, însă Comisia Naţională de Sănătate din China le recomandă medicilor, ca o nouă măsură în protocolul medical actual, să facă externările doar în momentul în care pacienţii devin asimptomatici (fără febră, dureri musculare etc.) şi sunt supuşi mai multor teste succesive de infirmare a prezenţei infecţiei în organism, dar şi după efectuarea unor examene medicale specifice, cum sunt CT-urile pulmonare.

În plus, se recomandă monitorizarea din punct de vedere medical a pacienţilor după externarea acestora timp de cel puţin două săptămâni şi, ulterior, efectuarea unor controale medicale periodice. Medicii care au făcut această descoperire au precizat că au folosit teste din materiile fecale ale pacienţilor, ceea ce indică o nouă formă de prezenţă a coronavirusului în organismul pacienţilor infectaţi şi trataţi în spitale.

Alte teste pozitive la coronavirus după vindecare au fost semnalate şi în alte zone din China, inclusiv în epicentrul epidemiei, în provincia Wuhan, dar şi în provincia Hainan, din sudul ţării.

Între timp, numărul cazurilor de îmbolnăvire şi al deceselor înregistrate în China a început să scadă în ultimele zile. Însă, spre deosebire de SARS și MERS, COVID-19 s-a extins mai repede și mai mult la nivel global: a infectat deja peste 81.000 de persoane și a provocat peste 2.700 de decese.

Noul coronavirus care provoacă boala Covid-19 ar putea infecta între 40% și 70% din populația lumii în următorul an deoarece este prea târziu pentru limitarea epidemiei la nivel mondial, iar ulterior boala ar putea deveni una sezoniară, precum gripa, consideră şi epidemiologii consultați de publicația americană The Atlantic, care subliniază că cele mai multe cazuri de infectare vor fi ușoare sau chiar fără simptome.