Virusul face parte din aceeași familie cu virusul Hendra și virusul Nipah, scrie TMZ. Langya henipavirus a fost depistat în provincia Shandong din estul Chinei și în provincia Henan.

Aflat sub umbrela Henipavirus, acesta poate provoca probleme grave. Datele OMS clasifică Henipavirusul cu o rată de mortalitate de 40-75%.

Febră, oboseală, tuse, anorexie, mialgie și greață

Noul tip de Henipavirus a fost găsit în probe de salivă la pacienți cu stare febrilă din estul Chinei, care au avut contact cu animale în ultima vreme, potrivit presei.

Cercetătorii spun că acest Henipavirus nou descoperit, care poate proveni de la animale, este asociat cu unele cazuri de stări febrile, iar persoanele infectate au simptome precum febră, oboseală, tuse, anorexie, mialgie și greață.

O investigație ulterioară a constatat că 26 din cele 35 de cazuri de infecție cu henipavirus Langya în provinciile Shandong și Henan au dezvoltat simptome clinice precum febră, tuse, anorexie, mialgie, greață, dureri de cap și vărsături.

Henipavirusul poate provoca boli severe la animale și la oameni

Henipavirusul este una dintre cauzele emergente ale zoonozei (orice boală sau infecţie transmisă în mod natural de la un animal vertebrat la om) în regiunea Asia-Pacific, potrivit mass-media din Shanghai.

Atât virusul Hendra (HeV) cât și virusul Nipah (NiV) sunt cunoscute că infectează oamenii, liliecii fiind gazda naturală a celor două virusuri.

Are o rată a mortalității mult mai mare decât cea a coronavirusului

Henipavirusul poate provoca boli severe la animale și la oameni. Sunt clasificați ca viruși de nivel 4 de biosecuritate cu o rată a mortalității între 40-75 la sută, conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), aceasta fiind o rată mult mai mare decât rata mortalității provocate de coronavirus.

Cu toate acestea, în prezent nu există niciun vaccin sau tratament pentru henipavirus și singurul tratament este pentru gestionarea complicațiilor.

Coronavirusul nu va fi ultima boală infecțioasă care va provoca o pandemie

Cazurile de Henipavirus Langya de până acum nu au fost fatale sau foarte grave, așa că nu trebuie să ne panicăm, a spus Wang Linfa, profesor la Duke-NUS Medical School.

El consideră că acesta este un nou motiv de îngrijorare deoarece virușii existenți au rezultate imprevizibile când infectează oamenii.

„Coronavirusul nu va fi ultima boală infecțioasă care va provoca o pandemie la nivel mondial, deoarece și alte boli infecțioase, mai noi, vor avea un impact din ce în ce mai mare asupra vieții oamenilor”, afirmă Wang Xinyu, medic la departamentul de boli infecțioase al Spitalului Huashan afiliat Universității Fudan.