China a anunţat încheierea exerciţiilor militare din jurul Taiwanului

Armata de Eliberare a Poporului din China a precizat că, prin operaţiunile comune ale forţelor aeriene şi ale forțelor maritime în jurul Taiwanului, şi-a putut „testat eficient” capacitatea de luptă.

Totuși, instruirea militară a armatei chineze şi alte pregătiri vor continua, iar forţele armate chineze vor „apăra cu hotărâre” suveranitatea şi integritatea teritorială a Chinei, a comunicat comandamentul de la Beijing, relatează dpa.

Amintim că, zilele trecute, armata chineză a efectuat manevre militare la scară scară largă în jurul Taiwanului, drept reacţie la vizita oficială a lui Nancy Pelosi, preşedinta Camerei Reprezentanţilor din Congresul Statelor Unite ale Americii, la Taipei. Exerciţiile au fost prelungite, după ce se anunţase că se vor încheia duminică.

Tensiunea în jurul Taiwanului devine noua normalitate

Deși Nancy Pelosi a declarat că nimic nu s-a schimbat, simbolismul vizitei sale și vizibilitatea sa ridicată au creat un nou moment tensionat între SUA și China.

Într-un scenariu care se maturiza deja în ultimele luni, tensiunile din jurul insulei asiatice ar trebui să devină noua normalitate. Niciuna dintre principalele piese ale jocului nu se potrivește pentru o detensionare pe termen mediu.

Totuși, acest lucru nu înseamnă că un război este iminent deoarece, teoretic, acesta nu interesează pe nimeni, dar pericolul a crescut.

În SUA, vizita lui Nancy Pelosi stabilește un nou nivel de confruntare ideologică cu China, iar orice politician mai moderat va risca să piardă voturi fiind văzut ca fiind complezent faţă de „amenințarea chineză”, potrivit unui articol realizat de Marcelo Ninio pentru O Globo.

Președintele SUA, Joe Biden, a dat chiar impresia că nu va fi în ton cu consensul anti-China, dând dovadă de prudență în privința vizitei lui Nancy Pelosi în Taiwan, dar există un amănunt: când și-a exprimat rezervele cu privire la decizia lui Nancy Pelosi, Joe Biden nu a condamnat vizita în sine, ci doar a spus că nu este cel mai bun moment pentru a o efectua.

Washingtonul cunoaşte foarte bine hipersensibilitatea chineză față de Taiwan și știa că vizita oficială a lui Nancy Pelosi la Taipei va ridica nivelul tensiunilor – adică, lucrurile nu vor rămâne la fel. Și Beijingul a preferat să ignore separarea puterilor în SUA, sugerând că în spatele vizitei lui Nancy Pelosi se află administraţia americană, dar adevărul este că ceva s-a schimbat pentru China.

Pe de o parte, nu putea fi scăzut tonul și să se arate fragilitate, după decenii în care reunificarea cu Taiwanul a rămas steagul naționalismului chinez.

Restul articolului poate fi citit aici.