Așadar, Rareş Bogdan a susținut că Acordul privind aderarea României la Schengen în etape nu reprezintă „niciun fel de umilinţă”. Europarlamentarul PNL a spus și că verificările care vor fi făcute în aeroporturi sunt ceva firesc.

Rareş Bogdan spune că aderarea în etape nu este umilitoare

„Eu ultima dată în decembrie au fost oprit pe aeroportul din Larnaca, culmea este că unul dintre poliţiştii Frontex de pe aeroport era român”, a declarat Rareş Bogdan la Antena 3.

Liberalul a explicat apoi că în aeroporturi se află aproximativ 220 de poliţişti români. Simultan, la graniţele terestre se află aproximativ 450 de poliţişti. În total, sunt detașați peste 700 de poliţişti din Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

„În total, sunt peste 700 de poliţişti din Ministerul Afacerilor Interne din România care sunt detaşaţi, pe Frontex sau pe alte forme de cooperare, în diverse granite ale UE, în diverse state care au aderat la Schengen cu ani în urmă. Faptul că există un control aleatoriu al maşinilor vi se poate întâmpla dumneavoastră când treceţi între Ungaria şi Austria, şi nu aveţi număr de România. Vi se poate întâmpla, când coborâţi din avionul de Frankfurt, când faceţi o escală către Paris sau New York, şi vă întreabă doi poliţişti sau reprezentanţi Frontex unde plecaţi, să vă prezentaţi actele şi să le daţi biletul de călătorie”, a mai spus europarlamentarul PNL.

Acesta a susținut apoi că i se întâmplă frecvent, ca şi altor europarlamentari, să li se solicite aleatoriu documente în plus când pleacă la Strasbourg.

Cătălin Predoiu a dat detalii despre aderarea în etape

La rândul său, Cătălin Predoiu a vorbit despre aderarea în etape a României. În cadrul interviului, ministrul Afacerilor Interne a oferit informații detaliate cu privire la stadiul actual al negocierilor și despre perspectivele ca România să adere în totalitate, adică și cu frontierele terestre.

Ministrul Predoiu a subliniat faptul că România este deja membră parțială a spațiului Schengen. El a precizat că procesul de integrare este unul etapizat. De asemenea, Predoiu a explicat că discuțiile pe această temă vor fi reluate în prima parte a anului.

În ceea ce privește deciziile, acestea vor fi luate în funcție de progresele înregistrate în întărirea protecției frontierelor și a cooperării polițienești între state.

„Da, e o integrare etapizată. Nu e prima țară care exersează acest tip de integrare. Și întotdeauna primul pas a ajutat cel de al doilea pas”, a spus ministrul într-un interviu la Euronews, potrivit transcriptului de pe site-ul MAI.