Cererea de ajutor din partea Ciprului a creat probleme cancelarului german Angela Merkel din cauza temerilor că bogaţii Rusiei ar putea fi principalii beneficiari, a relatat duminică revista Der Spiegel, citând un raport pregătit de agenţia germană de informaţii (BND).

Nicosia poartă negocieri cu creditorii internaţionali privind condiţiile planului de ajutor aşteptat a se situa la 10 miliarde de euro, după ce două din cele mai mari bănci cipriote au suferit în acest an pierderi uriaşe din cauza crizei datoriilor din Grecia.

Valoarea ajutorului este mică în comparaţie cu sprijinul primit de Grecia şi de alte economii cu probleme din zona euro.

Raportul BND privind spălarea de bani în Cipru a dezvăluit riscurile politice implicate, precizează Der Spiegel. ‘Raportul BND arată cine va profita cel mai mult de miliardele provenite din contribuţiile plătitorilor europeni de taxe – oligarhii, oamenii de afaceri şi mafioţii ruşi care şi-au depus câştigurile ilegale în Cipru’, scrie revista germană.

Cipru este un cunoscut ‘paradis fiscal’ offshore pentru companiile ruse care încearcă să se protejeze de climatul investiţional imprevizibil din propria ţară.

Nicosia, care a aderat la Uniunea Europeană în 2004, afirmă însă că şi-a consolidat în ultimul deceniu reglementările împotriva spălării banilor şi că respectă pe deplin regulile internaţionale.

Citând raportul ‘secret’ al BND şi oficiali europeni, Der Spiegel susţine însă că există în continuare dubii puternice în privinţa implementării acestor reglementări.

Potrivit revistei germane, raportul BND relevă că cetăţeni ruşi deţin circa 26 de miliarde de dolari în conturi bancare cipriote, sumă care depăşeşte ajutorul de urgenţă pe care ar urma să-l ofere zona euro, precum şi produsul interne brut, care se situează la 17 miliarde de euro.

Autorităţile cipriote nu oferă o împărţire a depozitelor bancare pe baza cetăţeniei, însă ruşii sunt consideraţi a constitui cel mai mare procent de deţinători străini de conturi.

Germania, cea mai mare economie din zona euro, ar oferi peste două miliarde de euro la viitorul ajutor pentru Cipru. Germanii sunt însă nemulţumiţi că trebuie să plătească miliarde de euro pentru a ajuta Grecia şi alte economii puternic îndatorate.

Carsten Schneider din partea Partidului Social Democrat, principala formaţiune de opoziţie care speră să-i înlăture de la putere la alegerile de anul viitor pe conservatorii conduşi de Merkel, a spus că partidul său va vota în favoarea ajutorului pentru Cipru doar în anumite condiţii.

El a spus că Cipru trebuie să fie pregătit să-şi ajusteze taxa corporativă, considerată scăzută, şi să combată spălarea de bani.

Camera inferioară a Parlamentului, Bundestag, trebuie să aprobe plata ajutoarelor financiare pentru statele din zona euro.
SURSA: Agerpres