Potrivit acestui raport, citat de news.ro, cheltuielile pe care România le face cu sănătatea au atins un minim istoric și sunt sub nivelul oricărui alt stat din Uniune, asta în timp ce a sporit obezitatea la copii, fumatul în rândul adolescenților este la un nivel mare, iar consumul de alcool este și el ridicat.

”Speranţa de viaţă în România este printre cele mai scăzute din UE şi, deşi a crescut din 2000, rămâne cu aproape şase ani sub media UE. Mortalitatea evitabilă ridicată şi numărul mare de decese din cauze care pot fi tratate indică faptul că trebuie îmbunătăţit modul de abordare a factorilor de risc şi că ar trebui sporită eficacitatea serviciilor de asistenţă medicală. Speranţa de viaţă la naştere variază substanţial în funcţie de gen şi de educaţie. De exemplu, bărbaţii cu cel mai înalt nivel de educaţie trăiesc cu zece ani mai mult decât cei cu cel mai mic nivel de educaţie”, se menționează în document.
Raportul nu ocolește problema subfinanțării sistemului medical românesc, acestea fiind cele mai scăzute din Uniunea Europeană, atât calculat pe cap de locuitor, cât și că raport din PIB.

”Cheltuielile în ceea ce priveşte sănătatea au atins un nivel minim istoric şi sunt mult sub nivelul celor din oricare altă ţară din UE, atât pe cap de locuitor, cât şi că procent din PIB (5,2 % din PIB în 2017 faţă de media UE de 9,8 %). Subfinanţarea sistemului subminează capacitatea României de a răspunde nevoilor actuale ale populaţiei. Va fi din ce în ce mai dificil să se răspundă acestor nevoi pe măsură ce populaţia îmbătrâneşte, iar baza de resurse se diminuează”, se specifică în Raport.

Problema nu constă doar în subfinanțarea sistemului, ci și în proastă gestionare a puținilor bani alocați sănătății.
”Ineficienţa serviciilor de sănătate, inclusiv oferta excedentară de paturi de spital, subdezvoltarea chirurgiei ambulatorii şi integrarea deficitară a serviciilor de asistenţă accentuează această situaţie. Strategia naţională în domeniul sănătăţii pentru perioada 2014-2020 şi stimulentele financiare din partea UE sprijină furnizarea de servicii în cele mai rentabile condiţii şi vizează îmbunătăţirea legăturilor dintre serviciile de asistenţă medicală, precum şi cu alte sectoare”, se specifică în document.