Ministerul Finanţelor Publice a atras, marţi, 90 de milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitaţia de luni, când a împrumutat 600 de milioane de lei, la o dobândă de 3,90% pe an, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat benchmark, cu maturitatea reziduală la 80 de luni, arată datele Băncii Naţionale. Valoarea nominală a emisiunii suplimentare a fost de 90 de milioane de lei, dar s-au primit oferte de 240 milioane de lei.

Ministerul Finanţelor a planificat pentru august 2019 împrumuturi de la băncile comerciale de 3,995 miliarde de lei, din care 200 milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont şi 3,3 miliarde de lei prin noi emisiuni de obligaţiuni de stat, la care se poate adăuga suma de 495 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Faţă de luna iulie, împrumuturile programate de Ministerul Finanţelor în august sunt mai mici cu 215 milioane de lei, respectiv cu 5,1%. Sumele vor fi destinate refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.