Criza din Grecia nu va avea un impact direct asupra grupului austriac Raiffeisen Zentralbank, care nu are o expunere directă la această ţară, a afirmat, luni, directorul general al RZB, Walter Rothensteiner, transmite Reuters. RZB este banca mamă a Raiffeisen Bank International (RBI) – al doilea mare creditor din Europa emergentă – prezent şi pe piaţa din România.

Rothensteiner a descris ca 'iraţional' declinul semnificativ al acţiunilor Raiffeisen Bank International. Luni dimineaţă, titlurile RBI înregistrau la Bursa de la Viena un declin de peste 14%, ulterior au scăzut cu 5,6%. "Acţiunile RBI pot înregistra pe termen scurt creşteri sau scăderi, dar nu e nimic substanţial. Băncile noastre nu au aproape nici o expunere, ele s-au pregătit de mult timp. Poate cineva a apăsat pe butonul greşit", a explicat Rothensteiner, care este şi preşedinte al RBI.

Astăzi acţiunile băncilor europene au înregistrat declinuri semnificative, cele mai afectate fiind cele din Spania, Portugalia, Italia, Franţa şi Germania, după ce Atena a anunţat impunerea unor restricţii asupra mişcărilor de capital şi închiderea băncilor. Incertitudinile au alimentat temerile mai mult decât orice altă ameninţare concretă a unei contagiuni şi cele mai multe grupuri bancare europene s-au pregătit de mult timp pentru eventualitatea înrăutăţirii crizei din Grecia, susţine şeful RBI. Acesta apreciază că, pentru moment, "nu este clar ce se va întâmpla săptămâna aceasta în sectorul bancar". "Nu exclud nimic', adăugat el.

Separat, Rothensteiner nu a exclus necesitatea de a solicita acţionarilor RBI majorarea capitalului în următoarele luni. Raiffeisen Bank International a fondat filiala din România în anul 1998. Raiffeisen Bank România este o bancă universală, care oferă o gamă completă de produse şi servicii financiare clienţilor persoane fizice, IMM-uri sau corporaţii, cu o bază de aproximativ două milioane de clienţi persoane fizice, 100.000 IMM-uri şi 7.700 de companii.

Sursa: AGERPRES


Te-ar putea interesa și: